6.0’lık artçılar olabilir, dikkat!

Evlerin depreme dayanıksız olması uzmanları tedirgin ediyor!
Van’daki 7.2’lik depremin yarattığı yıkımın etkileri sürerken uzmanlardan önümüzdeki 2-3 haftaya dair önemli uyarılar geldi. Deprem Mühendisliği Birliği Başkanı Prof. Dr. Polat Gürkan, “Artçılar gelecek. Vatandaşlar depreme dayanıksız binalara girmesin” dedi.

Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem birçok binayı yerle bir etti. Dün 7.2’den sonra yaşanan artçılar yıkımın etkisini arttırdı. Kerpiç ve toprak damlı, yığma evlerin yoğunlukta olması depremin etkilerinin bundan sonra da süreceği korkusunu yarattı. Uzmanlar depremin artçılarının 2-3 hafta boyunca 6 şiddetinde olabileceğini belirterek, “Sakın toprak damlı, kerpiç ve hasarlı evlere girmeyin. Bu evler artçılarla yıkılabilir” diyerek, vatandaşları uyardı. İşte uzmanların deprem analizleri ve uyarıları:

Hissedilen şiddet 10!

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: “Yaşanan depremin gerçek büyüklüğü 7.3’tür. 6.6 ise depremin lokal olarak ölçülen ilk değeridir. Hissedilen şiddet ise hasarın üzerinde olup 10 büyüklüğünde. Burada korkulan nokta bölgedeki son derece kırılgan yapı stoku. Vatandaşların kesinlikle hasarlı binalara kesinlikle girmemeleri gerekir. Yaşanan depremin 6 civarında artçı şoklar yaşanabilir. 6 ila 6.9 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye’de her yıl 1 kez tekrarlanma olasılığı vardır”

Daha büyüğü olmaz

Prof. Dr. Mustafa Aktay: “6.0’un üzerinde bir deprem olduğu için yıkıcı ve büyük bir sarsıntı diyoruz. Burası Türkiye’nin birinci bölgedeki deprem kuşaklarından. Bölgede Kuzey Anadolu Fay hattı var. Marmara Denizi, oradan da Yunanistan’a hatta İran’a kadar uzanan bin kilometrelik bir deprem fayı. Bundan sonra artçılar olacaktır. Yıkılan yapılar var, vatandaşlar bir süre artçıları beklesin. Ancak daha büyük bir deprem gelecek mi diye endişe etmesinler. Çünkü ana deprem oldu, bundan sonrakiler artçı halinde meydana gelecektir.

Derinliği 80 kilometre olan orta derinlikte bir deprem, yani sığ değil. Önümüzdeki 24 saat önemli. Deprem çok büyük bir alanda hissedildiği için vatandaşlar uyarıları dikkate alsınlar ve hasarlı binalara yaklaşmasınlar.”

Artçı şoklar tehdit!

Uluslararası Deprem Mühendisliği Birliği Başkanı Prof. Dr. Polat Gürkan: “Bundan önce 1976’da yaşanan Çaldıran Depreminde bölge büyük bir deprem yaşamıştı. Yaşanan depremin özellikleri Çaldıran depremine benziyor. Çaldıran Depremi’nde büyük can kaybı yaşanmıştı. Böylesine büyük depremlerin ardından artçı şoklar gelecektir. 7 büyüklüğünde bir deprem varsa ardından en fazla 6 büyüklüğünde depremler gelir. Artçıların 2-3 hafta daha devam edeceğini bekliyoruz. Bölge 1. derecede deprem bölgesi olduğu için vatandaşlarımızın önümüzdeki hafta içine kadar tehlike arzedebilecek binalara girmemeleri gerekir.”

Depremin etki alanı 50 km!

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Depremin net büyüklüğü belli değil. Ancak en düşük 6.6 olduğundan dolayı yaşanan deprem o bölgedeki yapı stoğunun zayıf olmasından dolayı son derece etkili bir deprem. Etki alanı ise 50 kilometre civarında gibi görünüyor. Depremin merkez üssünde etkisi daha kuvvetli hissedildiğinden bu bölgeye daha dikkat edilmesi gerekir. Depremin artçıları bir süre devam edecek. O nedenle burada yaşayan vatandaşların kesinlikle hasarlı ve dayanaksız evlere girmemesi gerekiyor. Zira bu bölgede evler çok kötü maalesef.”

Artçılar 6 ay sürer

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Özer: “Artçılar 5.5’in üzerine çıkabilir, böyle büyük bir depremin artçıları da 6 büyüklüğünde olabilir. O nedenle vatandaşlar hassas davransınlar, özellikle hasarlı binalardan uzak dursunlar. Bölgedeki artçılar 6 ay devam edecektir. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin kaydettiği 7.3 büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi de ölçtü. Depremin lokal büyüklüğü 6.3, moment büyüklüğü ise 7.3. Ancak oradaki vatandaşımı asıl ilgilendiren depremin şiddeti. Bu depremi de vatandaşlar en az 8.0 şiddetinde hissettiler. Çünkü yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen büyük bir deprem”

Çok aktif bir bölge

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr Okan Tüysüz: “Bölgenin tarihsel geçmişine baktığımızda 1141’de, 1181’de bölgenin 7 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldığı kayıtları var. Van ve çevresi için yapılan hesaplamalarda bölgede her 50 yılda bir 6 şiddetinde depremler olduğu gerçeği var. Van Tabanlı’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem önemli bir deprem. Çünkü ülkemiz için de 6.0’dan sonraki depremler önemli. 6.6’lık bir depremin arkasından en az 5.6 büyüklüğüne kadar varan artçılar meydana gelebilir. Bölgede bundan sonrası için hasar görmüş yapıları incelemek önemli”

Topluma bilinç verilmeli

ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit: “Deprem Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere iki büyük deprem kuşağının arasında meydana geldi. Bu bölgelerde daha önce 1973 Horosan depremi ve 1976 Çaldıran depremleri yaşandı. Bu deprem 7 civarında. Depremin ana şokunu atlattık ama artçı şoklar devam edecek. Burada depremin büyüklüğünden daha ziyade sorunun çözümüne odaklanılmalı ve halk deprem konusunda bilinçlendirmeliyiz.”

1973’teki depremin aynısı

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Pınar: “Bu deprem bölgede daha önce de meydana gelmişti. 1976’da Çaldıran’da olan deprem de 7.3 büyüklüğündeydi. Yani bölge birince derecede deprem bölgesi. Belirli aralıklarla 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerin olduğu bölge. Bundan dolayı bu deprem çok süpriz olmadı. 7.3 büyüklüğü bölge için beklenen bir depremdi. 1999 depremi de 7.4 büyüklüğündeydi, daha sonra Kandilli Rasathanesi 6.7 olarak açıkladı. Burada da aynı şey oldu.“

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)