CHPli kadın vekiller MİT'in erkek tercihine tepkili

MİT’in personel alımında ‘’Erkek’’ şartı koyması TBMM’yi ikinci kez harekete geçirdi. CHP’li iki kadın milletvekili ‘’İstiklal savaşında bile savaşan kadın, neden MİT’e alınmıyor?’’ diye sordu.


Milli İstihbarat Teşkilatı, personel alımı için açtığı sınav ile sadece erkeklere kapısını açınca, TBMM’deki kadın vekiller de harekete geçti. CHP İzmir milletvekili Prof. Hülya Güven ve Ankara milletvekili Aylin Nazlıkaya,TBMM’ye verdikleri önergeler ile ‘’MİT’in erkek tercihini’’ Başbakan Erdoğan ve kadın bakan Fatma Şahin’e sordu.


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Erdoğan'a, "MİT’in açtığı sınava erkek şartı getirmesinin’’ nedenini sordu ve 2002 yılından bu yana MİT’te göreve başlayan kadın sayısı ile aynı dönemde MİT’teki görevinden ayrılan kadın sayısının açıklanmasını istedi.


CHP İzmir milletvekili Prof. Hülya Güven de, Aile ve Sosyal Politika Bakanı Fatma Şahin’e, ‘’MİT’e kadınların başvuru yapması neden engellenmektedir. Bu durum Anayasa'da yer alan (Kadınlar ve Erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür) hükmüne aykırı değil midir? ‘’ diye sordu.


‘’KADINLAR KOLAY AÇIK VERİYOR’’
MİT, geçen yıl da sadece erkek personel alımı için sınav açmış ve dönemin TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, MİT’in o günkü Müsteşarı Emre Taner’e mektup yazarak, ‘’Neden kadın personel almıyorsunuz?’’ diye sormuştu.


Emre Taner ise Akşit’e bir cevap göndererek ‘’Teşkilatta görev alacak ve özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya giden personelin, cesur, baskı ve strese dayanıklı olması gerekmektedir. Kadınlar tepkilerini kolay belli etmekte ve açık vermektedir. Bu nedenle tercihimiz erkek istihbaratçılardan yanadır” cevabını vermişti.


MİT’de halen yüzde 81.1 oranında erkek, yüzde 18.9 oranında da kadın personel bulunuyor. Geçen yıla kadar kadınlar, MİT Müsteşar yardımcılığı ve Stratejik İstihbarat Başkanlığı görevlerine kadar yükselmişti.


Gazeteport
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)