'Deprem olursa ölürüz' demişler!

Van'da yıkılan evlerin yüzde 92'si sigortasız
Birçok binanın yıkıldığı Van'da evlerin sadece yüzde 8'i deprem sigortası yaptırmış durumda..


Dün yaşanan 7.2'lik depremde birçok konutun yıkıldığı Van, Türkiye'de konut sayısına göre deprem sigortası diye bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) en düşük olan iller arasında.

HER 100 KONUTTAN 8'İ SİGORTALI

Türkiye genelinde konutların yüzde 26'sı DASK kapsamındayken hatta bazı illerde bu oran yüzde 50'yi aşmışken depremin vurduğu Van'da her 100 konuttan ancak 8'i deprem sigortası yaptırmış durumda. DASK 2009 yılı Faaliyet Raporu'na göre Van Türkiye'de deprem sigortası yapılan ev sayısı en düşük olan iller arasında 6'ncı sırada. İlde 64 bin konutun sadece 5 bin 200'u DASK kapsamında. Şimdilik yıkılan binaların sigortalı olup olmadıkları bilinmiyor ama DASK kapsamında olmayan binalar sigortadan da yararlanamayacak. Geriye devletin yapabileceği yardım kalacak.

EN KÖTÜ TABLO ŞIRNAK'TA

Oysa DASK'ın belirlediği tarifeye göre 2'inci dereceden riskli bölgede bulunan Van'da 100 metrekarelik bir dairenin primi aparman indirimi ile 64 liraya geliyor. Deprem sigortası oranı en az olan ilk 10 il içinde Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Van, Muş, Iğdır, Ağrı gibi iller bulunuyor. Türkiye'de sigortalık acısından en kötü tabloyu Şırnak ili çiziyor. Bu ildeki 30 bin konuttan sadece 812'si sigortalı. İkinci sırada yine Van ile aynı bölgede yer alan Muş bulunuyor. Bu ilde konutların sadece yüzde 5'i sigortalı.

'DEPREM OLSA ÖLÜRÜM!'

Hazine'nin, 2009'da yaptığı bir araştırmaya göre vatandaşlara zorunlu deprem sigortası yaptırmama nedenleri sorulduğunda bunlardan yüzde 39'u "Aklıma gelmedi", yüzde 23'ü "Pahalıdır diye düşündüm", yüzde 11'i "Kayalık zeminde oturuyorum", yüzde 9'u "Yakın zamanda deprem olmaz", yüzde 7'si "Hasarımı alamam diye düşündüm", kalan yüzde 5'i ise "Deprem olsa ölürüm" diye yanıt verdi.

Van'da yaşanan depremin ardından bankalar ilgili birim çalışanlarını harekete geçirerek hem şubeleri hem çalışanlarıyla ilgili bilgi almak ve yardım götürmek üzere harekete geçti.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)