Ergenekon davasında olay

Birinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in 16 celse duruşmalardan men edilmesini ve taleplerin 15 dakikayla sınırlandırılmasını protesto eden 11 avukat duruşma salonunu terk etti.

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukat Mehmet Cengiz, avukat Hasan Basri Özbey’in 16 duruşmadan men edilmesi ve talep günlerindeki konuşma süresinin 15 dakikaya indirilmesine itiraz etti. Duruşmaya verilen 10 dakikalık aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 3 Ekim’de alınan kararların yerinde olduğunu belirtti. Bunun üzerine avukat Mehmet Cengiz’in de aralarında bulunduğu 11 avukat mahkemenin kararını protesto ederek duruşma salonu terk etti. Silivri Cezaevi önünde açıklama yapan Mehmet Cengiz, "Biz Ergenekon, Balyoz ve benzeri adlarla açılan bu davalarda görev yapan avukatlar oynanan bu oyunun bir parçası olmayı kabul etmiyoruz. Meslektaşımız Hasan Basri Özbey’in arkasındayız. Silivri tiyatrosunda figüran olmayacağız" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 26’sı tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası’nın 197. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan’ında aralarında bulunduğu 23 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hüseyin Görüm, Ergün Poyraz ve Mehmet Fikri Karadağ ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese savunması tamamlanan tutuklu sanık Seyhun Zaim’in çapraz sorgusunun yapılacağını belirtti.

AVUKAT ÖZBEY’İN 16 DURUŞMADAN MEN EDİLMESİ KARARI ELEŞTİRİLDİ

Ancak bu sırada İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz ise avukatlar adına ortak bir talebi olacağını belirterek söz istedi. Avukat Cengiz, 3 Ekim’de alınan ara karar doğrultusunda Doğu Perinçek’in avukatı Hasan Basri Özbey’in duruşmayı önemli ölçüde aksatacak sözler sarf edip davranışlar sergilediği gerekçesiyle 16 duruşmadan men edilmesi kararını eleştirdi. Avukat Cengiz, "Hasan Basri Özbey hakkında alınan bu ara kararın 9 Eylül 2011 günlü duruşmada davayı izlemeye gelen binlerce yurttaşdan salonun alabildiği 200 kişi dışarı çıkartılıp, kapılar kapatılarak yargılamanın gizli yürütülmesine avukat Özbey’in karşı çıkmasıdır. Özbey bu karara itiraz etmiş, itiraz nedenlerini de açıklamıştır. Kendiside konuşmakta ısrar edince duruşmadan çıkarılmak istenmiştir. Özbey’de salondan çıkarılmaya çalışılmıştır, direnince duruşma bugüne ertelenmiştir" ifadelerini kullandı.

"15 DAKİKA KONUŞMA SÜRESİ SAVUNMA HAKKININ TÜMÜYLE ORTADAN KALDIRILMASI DEMEKTİR"

Avukat Hasan Basri’nin atanmış değil seçilmiş bir avukat olduğunun altını çizen Mehmet Cengiz, bu kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savundu. Mahkemenin ara kararında sanık ve avukatlara ayrılan talep günlerindeki konuşma süresini de 30 dakikadan 15 dakikaya indirildiğini hatırlatan Cengiz, "Avukatlara ve sanıklara 15 dakika konuşma süresi tanınması savunma hakkının tümüyle ortadan kaldırılması demektir " diye konuştu. Mahkeme heyeti talebi aldıktan sonra Seyhun Zaim’in çapraz sorgusuna geçileceğini belirtti. Ancak bu sırada tekrar söz alan Avukat Mehmet Cengiz, sıraladığı talepleri ile ilgili karar verilmesini istedi. Duruşmaya verilen 10 dakikalık aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, alınan kararların yerinden olduğunu belirterek, avukat Cengiz’in bütün taleplerini reddetti.

Bunun üzerine Doğu Perinçek’in avukatları Mehmet Cengiz ve Osman Aydın Şahin’in ile Veli Küçük’ün avukatı ve aynı zamanda kızı olan Zeynep Küçük’ün de aralarında bulunduğu 11 avukat duruşma salonu terk etti.

"SİLİVRİ TİYATROSUNDA FİGÜRAN OLMAYACAĞIZ"

Kararın ardından Silivri cezaevi önünde basın açıklaması yapan Avukat Mehmet Cengiz, mahkemenin aldığı kararları eleştirdi. Cengiz, "Yerleşim yerinden kilometre uzakta cezaevi kampüsü içinde yargılama yapacaksınız. Bunca yolu tepip gelen insanları duruşma salonundan çıkaracaksızın. Kapıda bekleyen insanları duruşma salonua almayacaksınız. Buna itiraz eden savunmaya yaptırım uygulayacaksınız. Aynı kararda savunma hakkını kısıtlayan, hatta ortadan kaldıran başka bir sınırlama vardır. Biz Ergenekon, Balyoz ve benzeri adlarla açılan bu davalarda görev yapan avukatlar oynanan bu oyunun bir parçası olmayı kabul etmiyoruz. Meslektaşımız Hasan Basri Özbey’in arkasındayız. Silivri Tiyatrosu’nda figüran olmayacağız" dedi. "Mahkeme tarafından avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunuluyor bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna ise Cengiz, savunmaya yaptırım uygulandığını, suç duyurularını doğru bulmadığını söyledi. 11 avukat bugün duruşmaya katılmayacaklarını ancak yarın duruşmaya katılacaklarını ifade ettiler. Birinci Ergenekon Davası Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davasının tutuklu sanıklarından Seyhun Zayim’in çapraz sorgusuyla devam ediyor.



DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)