130 milyar $'lık enerji pastası iştah kabartıyor

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de enerji sektörünün 2023’e kadarki yatırım ihtiyacının 130 milyar doları aşacağını açıkladı.
Dev petrol şirketlerinin de Ankara trafiği arttı. BP CEO’su Dodley, Başbakan ile görüşürken, Shell de TPAO ile bugün masaya oturuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye enerji sektörünün 2023 yılına kadarki toplam yatırım ihtiyacının 120-130 milyar doları aşacağının tahmin edildiğini belirterek, “Bu çerçevede ihtiyaç duyulan yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak çalışmalar yürütülmektedir” dedi. İşte bu dev yatırım pastası, çok uluslu dev petrol şiurketlerinin de iştahını kabartıyor. Brtish Petrol’ün CEO’su Robert Dodley, ortaklıklar için Başbakan Erdoğan ile özel görüşme yaparken, Shell de bugün TPAO ile Güneydoğu ve Akdeniz’deki petrol aramaları için masaya oturuyor.

7-8 ay gecikildi
Bakan Yıldız, bakanlığının 2012 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığının bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları ile birlikte, yaklaşık 4 milyar liralık yıllık yatırım hacmine sahip olduğunu söyledi.

Enerji talebinde 2’nciyiz
Bakan Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmelerinin bazılarında fiyatların yüksek çıktığının teşhis edildiğini belirterek, “Peki buna kamu ne yapabilir, (siz fiyatınızı 100 lira yaptınız, lütfen bunu 80 liraya düşürün) diyebilir mi kamu? Hem özel sektör hem de kamu bu insicamı korumak durumunda...” dedi. Bakan Yıldız, devri yapılamayan elektrik dağıtım bölgeleri nedeniyle elektrik dağıtım özelleştirmeleri takviminde 7-8 ay kadar gecikme yaşandığını da bildirdi. Türkiye’nin, OECD ülkeleri içerisinde geçen 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumunda olduğuna işaret eden Taner Yıldız, aynı şekilde Türkiye’nin, dünyada 2002 yılından bu yana elektrik ve doğal gazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olduğunu ifade etti. Yıldız, yapılan projeksiyonların, bu eğilimin orta vadede de devam edeceğini gösterdiğini belirterek, “2010 yılında birincil enerji arzı 109,2 milyon TEP (ton eşdeğeri petrol) olarak gerçekleşmiştir. Birincil enerji arzının 32,4 milyon TEP’lik kısmı yerli üretimle karşılanmıştır” diye konuştu.
Bu bağlamda, enerji arzında kaynak, teknoloji ve altyapı bazında çeşitlendirmenin artırılmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Yıldız, Türkiye’de son yıllarda petrol ve doğal gaz kaynaklarına yönelik yurtiçi ve yurtdışı arama faaliyetleri de bu çerçevede yoğunluk kazandığını bildirdi.
Türkiye’de elektrik enerji tüketim artışının yıllık ortalama yüzde 7-8 seviyelerinde gerçekleştiğini ve 2002 yılında 129,4 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde olan elektrik tüketiminin, 2010 yılı sonunda 211,2 milyar kWh’ye çıktığını belirten Yıldız, projeksiyonlara göre, elektrik tüketim artış hızının önümüzdeki 10 yılda yüzde 6,7 ile yüzde 7,5 düzeyinde devam edeceğini kaydetti.

Shell TPAO ile petrol arayacak
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve İngiliz enerji devi Shell, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde petrol ve doğal gaz aranması konusunda işbirliği için bugün masaya oturacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılacağı törende, TPAO ile Shell, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde arama, üretim ve paylaşım anlaşması imzalayacak. Anlaşma kapsamında, TPAO’nun Antalya açıklarında başlatmış olduğu sismik aramalara anlaşma sonrasında Shell ile birlikte devam edilecek. Sismik aramaların tamamlanmasının ardından veriler ışığında sondaj faaliyetlerine geçilecek. Sondaj faaliyetine geçilmesi durumunda tüm masraflar Shell tarafından karşılanacak. Sondaj yapacak platform da yine şirket tarafından temin edilecek.Sondaj sonucunda petrol veya doğal gaz bulunursa yüzde 50-50 iki şirket tarafından paylaşılacak.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)