150 bin dolar ödeyen, uzaya çıkıp dünyayı seyretme şansını bulacak

2013 ya da 2015 yılında başlayacak

VIP Turizm, dünyada ilk kez 2013 ya da 2015 yılında başlayacak ‘yakın uzay turizmi’ için ilk kez Türkiye’den talep toplamaya başladı. Uzman pilotların yolculara eşlik edeceği tur için rezervasyon yaptıran herkes, 4 kişilik kapsülle 36 kilometre yükseğe çıkıp dünyaya uzaydan bakacak. 4 saatlik tura katılmak isteyenlerin kişi başı 110 bin euroyu (273 bin TL) gözden çıkarması gerekecek. Dünyada ön kayıt yaptıran 100 kişi arasında çoğunluğu ABD’li ve Japon turistler oluşturuyor

VIP Turizm, İspanyol girişimci Jose Mariano Lopez-Urdiales’in yakın uzay turizmi projesi Bloon için Türkiye’den talep toplamaya başladı. Birçok fonun da yatırım yaptığı Zero2infinity isimli şirket 10 yıllık çalışmada test aşamasına geldi. Şimdiye kadar 100’e yakın ön talep alınan uzay turizmi, yapılacak testlere göre 2013 veya 2015’te gerçek olacak. İlk kez Türkiye’den de talep toplanan tur için rezervasyon yaptıran herkes, 4 kişilik kapsülle 36 kilometre yükseğe çıkıp dünyaya uzaydan bakacak. 4 saatlik tura katılmak isteyenlerin kişi başı 110 bin euroyu (273 bin TL) gözden çıkarması gerekecek. Seyahat için Türkiye’den ön talep toplanmaya başlanırken dünyada şimdiye kadar 100’e yakın başvuru geldi. Uzaya en çok ABD’li ve Japon turistler ilgi gösterdi.

Yaş sınırı bulunmuyor

Sağlığı yerinde olan herkes, bu yolculuğa çıkabiliyor. Sadece 16 yaşından küçük yolcuların aileleriyle birlikte seyahat etmeleri gerekiyor. Seyahat edecek kişilerin eğitimi de 1 günden az sürüyor. Uçuştan bir önceki akşam üzeri, yolcuların Bloon’un güvenlik sistemlerine alışmasını sağlamak için 2 saatlik bir eğitim düzenleniyor. Uçuş, uzay hakkında bilimsel bir brifing, güvenlik eğitimi ve balona yakın mesafedeki son teknoloji bir tesiste bir gece tam pansiyon konaklama ve uçuşun olduğu gün transferini içeriyor. Bloon, uçuşu her yerden gerçekleştirmeye uygun dizayn edilmiş. Uçuşun gerçekleşeceği yer resmi kurumlar tarafından da onaylandıktan sonra yolculara bildiriliyor.

1 saatte yükseliyor

Turun tamamı, kalkıştan inişe kadar yaklaşık 4 saat sürüyor. 1 saatlik bir yükselişin ardından 36 kilometre irtifada yaklaşık 2 saat seyahat ediliyor ve bunu 1 saatlik bir yumuşak iniş takip ediyor. Bloon, en iyi manzaraya sahip yükseklik 36 kilometre olduğu için bu irtifada bekliyor. Ayrıca seyahat edenlere yolculuk öncesi ve sonrasında bilgilendirme de yapılıyor. Uçulan sürenin tamamında, uzman pilotlar yolcunun yanında oluyor.

Küçük bir uzay gemisini andıran kapalı bir tüpte bulunan yolcular, seyahatte atmosfer tabakasını, gökyüzünü ve dünyanın düz olmadığını ‘dünya gözüyle’ görüyor.

Yerçekimsiz 25 saniye!

Bu dev balon, yolcuları 25 saniye kadar yer çekimsiz ortamda uçurabiliyor. Bu seçeneği yolcuların kendisi de seçebiliyor. Yani irtifa ne olursa olsun yerçekimi, yolcuların isteğine göre ayarlanıyor. Gövdesi basınçlı olan balonun en az bir sıcak hava balonu kadar güvenli olduğu belirtiliyor. Plana göre en fazla 4 yolcu ve 1 pilot ile seyahat yapılacak. Tanıdıklaını da ikna edenler uzaya 4 arkadaş çıkabilecek. Tek olan yolcular ise uçuş arkadaşlarını seçemeyecek.

Uçan balon teknolojisi

Bloon, herhangi bir roket yakıtı kullanmadığı için çevreyi de kirletmiyor. Bloon’u uçurmak için helyum gazı kullanılıyor. Bloon’u helyum gazı ile dolu bir yelken uçuruyor. Yani çocukların balonlarını uçuran gaz ile aynı gaz kullanılıyor. Oksijenden daha hafif olan helyum dolu balon, havanın ağırlığı ile aynı seviyeye gelene kadar atmosferde yükseliyor. Ürgüp’te turistik amaçlı kullanılan balonlarda ise balon içindeki hava ısıtılarak uçuluyor. Bloon için uygun bir alanda kalkış sırasında balonu tutacak, şişirilebilir, portatif bir yapı kuruluyor.

Sevgiliye ‘balon’ kapatmak mümkün

Yakın uzay seyahati, kişiye özel hale de getirilebilecek. Özel bir noktaya uçmak, teleskop getirmek, güneş tutulmasını izlemek, emekli bir astronotla uçmak, balonun içini veya dışını özel olarak tasarlamak, Michelin yıldızlı bir şeften bir öğün yemek ya da balonu 2 kişi için ‘kapatmak’ mümkün olacak.

Toplam bedeli 110 bin euro olan gezi için 8 ya da 55 bin euroluk kapora alınıyor. Uçuşu peşin ödeyen ya da yüksek kapora verenler için sürprizler de yapılacak.

200 bin dolar veren uçakla gidecek

İngiliz işadamı Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Grubu da uzay turizmi yapmak için ABD’nin New Mexico Eyaleti’nde 237 milyon dolara ilk ticari uzay limanını geçtiğimiz ay açtı. Dünyanın en çılgın iş adamı olarak tanınan Branson, Virgin Galactic adlı uzay turizmi projesiyle 200 bin dolar ödeyen herkesi uzaya götürecek. Virgin’in projesinde 2.5 saatlik bir uçak seyahati yapılacak ve bunun 5 dakikası yerçekimsiz ortamda olacak. Bloon’un daha kolay olduğu için Virgin Galactic projesinden daha başarılı olacağı konuşuluyor. Virgin henüz Türkiye’den talep toplamıyor.

Vatan

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)