800 Boşnak’ı katleden caniden itiraf

Srebrenitsa’daki soykırıma katılan Slovenya kökenli Kos, yaşadıklarını “Öleceklerini anlayınca sakince sıraya geçerler, biz de sırtlarına ateş ederdik” diye anlattı.
Srebrenitsa’da Temmuz 1995’te katledilen 8 bin Boşnak’ın yaklaşık 800’ünün idam edilmesine katılmaktan yargılanan Slovenya kökenli Franc Kos, Bosna’daki mahkemede yapılan duruşmada, Srebrenitsa’daki soykırımla ilgili tanıklık yaptı. Srebrenitsa yakınlarındaki Branjevo kasabasına getirilen Boşnakların idam edilmesine katıldığını anlatan Kos, Srebrenitsa’da esir alınan ve Branjevo’ya getirilen Boşnakların infazına, kendisinin de üyesi olduğu eski Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun 10. Birliği’nin mensuplarının katıldığını kaydetti. Kendisiyle birlikte aynı suçtan yargılanan Bosnalı Sırplar Stanko Koyiç, Vlastimir Goliyan ve Zoran Goronja’nın da idamlara katıldığını söyleyen Kos, otobüslerle getirildikten sonra dışarıya çıkartılan esirleri, otomatik tüfeklerle ateş ederek öldürdüklerini dile getirdi.
Kos’un, Boşnakların infazında hazır bulunan bütün askerlerin en az bir kişiyi öldürmek zorunda kaldığını, bunun sebebinin de tanıklık yapacak kimsenin kalmaması olduğunu söylediği belirtildi. Kurbanların idam sırasındaki davranışlarıyla ilgili savcının sorusunu da yanıtlayan Kos, kurbanların o anların yaklaştığını anlayınca sakin göründüğünü ve çoğu zaman sustuğunu anlattı. Kos, “İdam edilecekleri yere sakince yürüdüler. Bazıları sessizce bir şeyler söylerdi, bazıları bize küfrederdi. İdam edilecekleri yerde sıraya geçerlerdi ve biz sırtlarına ateş ederdik” diye konuştu. Srebrenitsa yakınlarındaki Branjevo’nun yanı sıra, Doğu Bosna’daki diğer yerlerinde de savaş suçlarına karıştığını anlatan Kos, bazı diğer savaş suçlarına tanıklık ettiğini de ifade etti.

Tutuklu yargılanıyor
Bosna Hersek’in talebi üzerine geçen yıl Hırvatistan’da gözaltına alınan ve daha sonra Bosna Hersek’e iade edilen Kos, Bosna mahkemesince, Srebrenitsa’da Temmuz 1995 yılında işlenen soykırıma katılmaktan tutuklu olarak yargılanıyor.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)