98 belediye başkanı yargılanıyor

Bazıları halen görevde bulunan ve 2009 yılında kapatılan DTP'den belediye başkanıyken yaptıkları ortak açıklama nedeniyle haklarında dava açılan 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclis başkanının yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk ve Mardin İl Genel Meclis Başkanı Nazım Kok ile tutuksuz yargılanan 17 belediye başkanı ve 1 il genel meclis başkanı katıldı.

Duruşmada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame okundu.


Kürtçe savunma talebine red

Söz alan sanıklardan Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Türkçe ve Kürtçe hazırladığı iki sayfalık dilekçeyi mahkemeye sunarak, savunmasını Kürtçe yapmak istediği iletti.

Cumhuriyet Savcısı, sanığın ''soruşturma ve kovuşturma evresinde savunmalarını Türkçe yaptığı, meramını anlatabilecek derecede Türkçe bildiği ve bu nedenle tercüman atanmasına yer olmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar verilmesini'' talep etti.

Mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirme sonucunda sanığın talebinin reddine karar verdi.

Sanık Türk de bu durumda savunma yapmayacağını söyledi.

Söz alan diğer sanıklar, davet üzerine basın açıklamasına katıldıklarını, suç işleme kastıyla hareket etmediklerini söyledi.

Sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar da müvekkillerinin birer siyasetçi olarak ve kendi özgür iradeleriyle hareket ettiklerini, herhangi bir suç işleme kasıtları ve amaçlarının söz konusu olmadığını belirtti.

Mahkeme heyeti, mazeretleri sebebiyle duruşmaya gelmeyen sanıkların dinlenmeleri için çağrılmalarına karar vererek, duruşmayı erteledi.


20 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İddianamede, 4 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP'nin 98 belediye başkanı ile 8 il genel meclis başkanının, terör örgütü PKK'nin elebaşı Abdullah Öcalan'ın halen hükümlü bulunduğu İmralı Kapalı Cezaevi'ndeki koşulları ile ilgili iddialar üzerine bir araya geldiği belirtilmişti.

Haklarında ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' ve ''örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'' suçlarından 20 yıla kadar hapis cezasının istenen sanıklar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ve Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu da yer alıyor.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)