AKP'li vekil meclisi karıştırdı


CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Meclis Genel Kurulu'nda 'Deniz Feneri Davası'yla ilgili bir konuşma yaptığı sırada AKP Milletvekili ve İdare Amiri Salim Uslu tarafından itilerek kürsüden indirildi.

Meclis'te yapılan görüşmelerde söz alarak kürsüye çıkan Kamer Genç, süresini tamamlamasına rağmen konuşmaya devam edince AKP sıralarından önce sözlü sataşma ardından fiziki saldırı geldi. AKP miletvekili Salim Uslu'nun Kamer Geç'i kürüsden ittiği görüldü.

CHP Milletvekili Kamer Genç, TBMM'de konuşma yaparken, AKP Milletvekili ve İdare Amiri Salim Uslu'nun müdahalesine maruz kaldı. Uslu, CHP'li Kamer Genç'i kürsüden itirek indirdi. Bunun üzerine Genç, AKP'li Uslu'ya tepki gösterdi. Konuşmayı canlı yayımlayan Meclis TV ise yayını kesti.

Kamer Genç'in kürsüden itilerek indirilmesi üzerine, müdahaleye CHP'li vekiller tepki gösterdi. Twitter'dan olan biteni anlatan milletvekilleri "Meclis karıştı" bilgisini verdi. Bu arada, CHP'li milletvekilleri, Salim Uslu'nun kınınması ve özür dilemesi için Divan Katipliği'ne başvurdu.



TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'tan Genç'e: Olayların sebebi sizsiniz

Uslu'nun, kürsüyü terk etmeyen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i itmesi üzerine yaşanan gerginliğin ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Uslu'ya ''kınama cezası'' verilmesini Genel Kurul'a teklif edeceğini söyledi.

Uslu, Yakut'un ''savunma hakkı bulunduğunu'' belirtmesi üzerine, ''savunma hakkını kullanmayacağını'' ifade etti.

Bu arada, ayağa kalkan Kamer Genç, Yakut'a, ''Her şeyi açık söyle, haksız yere benim konuşmamı kestiniz'' diye bağırdı.

Yakut da Genç'e, kendisini konudan ayrılmaması yönünde iki kez uyardığını, sonra konuşmaktan men etmek için Genel Kurulun oyuna başvurduğunu anımsattı. Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine Yakut, ''Oturun yerinize lütfen. Zaten biraz önceki olayların da sebebi sizsiniz'' şeklinde tepki gösterdi.



Hasip Kaplan: Çoğunluğunuz var öyle değil mi?

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, yerinde ayağa kalkarak, ''Ayıptır, ayıp. Susalım mı? Gözümüzün önünde cereyan ediyor fiili saldırı. Çoğunluğunuz var öyle değil mi? Çoğunluğunuza dayanarak fiili saldırıda bulunanları koruyorsunuz. Adında, 'adalet' bulunan bir partiye yakışıyor mu? Sayın Uslu, özür diler bunu telafi eder'' diye konuştu.

AKP sıralarından yöneltilen, ''Kamer Genç'i mi savunuyorsun?'' sözlerine Kaplan, ''Ben kimseyi savunmuyorum. Zor durumda kalırsınız, millete karşı yapmayın. Çıksın özür dilesin. Burada bir fiili saldırı var. Fiili saldırıyı savunamazsınız. 'Çoğunluğuz, dikta olacağız, her şeye biz karar vereceğiz...' Benim vicdanım kabul etmiyor. Benim vicdanım isyan ediyor'' karşılığını verdi.


Usul tartışması

Yapılan itirazlar üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut usul tartışması açtı.

Genel Kurulun oyuyla kınama cezasının reddedilmesinin faydalı olup olmadığını soran Şandır, ''İdare Amiri Meclis çalışmalarında huzuru ve sükunu sağlamakla görevli. Sebebi ne olursa olsun bu kürsüde fiili saldırıyı hoş karşılayamayız'' dedi.

Oylamanın yapılmasının doğru olmayacağını söylediğini belirten Şandır, ''Hukuka uyularak yanlış yapılmıştır'' diye konuştu.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da İdare Amirinin ''Hatibin üzerine yürüyerek, kürsüde darbederek, iterek, kakarak susturmak gibi bir görevi'' bulunmadığını söyledi.

Uslu'nun sendikacı olduğunu ve TBMM'yi ''kendi sendikasının genel kuruluyla karıştığını'' savunan Koç, ''Sayın Başkan burada önü alınmayacak bir hatanın kapısını açmış bulunuyorsunuz. Artık çoğunluk kavramı çoğulculuğun her alanda üstüne geçmiş vaziyette'' diye konuştu.

Koç, Uslu'nun mutlaka özür dilemesi gerektiğini söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de fiziki kullanımı, fiziki müdahaleyi tasvip etmenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, ''Bunu her zaman kınarız. Onun savunulması söz konusu değildir'' dedi.

Sorunun çözülmesi amacıyla, iyi niyetle Uslu'nun özür dilemesi önerisini getirdiklerini ama kabul görmediğini aktaran Canikli, şunları söyledi:
''Şunu önerdiler; hem disiplin cezası verilecek hem de özür dileyecek. Böyle bir şey olabilir mi? Disiplin cezası verilmesi için Genel Kurulun iradesini biz nasıl zorlayabiliriz? Bizden bu nasıl istenebilir? Oylamanın sonucunun garanti edilemeyeceğini de çok net bir şekilde ifade ettik. Bir insan özür diliyorsa, yaptığı hareketin yanlış olduğunu kabul ediyor anlamına geliyor. Bunun neresi yanlış. Özürün ötesi yok.''

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da ''Çoğunluğunuz var diye fiili bir saldırıya hakkınız var mı? Zorbalığı aklama hakkınız var mı?'' diye sordu.

Usul tartışmasının ardından TBMM Başkanvekili Yakut, tutumumda değişiklik olmadığını söyleyerek, ''Kaldı ki tartışılan benim tutumum değil, Genel Kurulun kararı olmuştur'' dedi.

Yakut, tasarı ve teklifleri görüşmek için komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi 15 Kasım Salı günü saat 15.00'de toplamak üzere kapattı.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)