Altemur Kılıç yazdı:"Er kişi niyetine: Mağrur olma padişahım!.."

Amerikan dergisi TIME, kapak yaptığı Başbakan’ı yere göğe sığdıramadı. Orta Doğu ülkelerine örnek lider olarak gösteren Amerika, Büyük Orta Doğu Projesi’nin (BOP) hayata geçmesi için, Erdoğan ve AKP iktidarının sürekli sırtını sıvazlıyor.
Amerika’nın ünlü haber dergisi TIME Erdoğan’ı son Kasım sayısında kapak yaptı. Kapaktaki fotoğraf anlamlı: Erdoğan kollarını göğsünde kavuşturmuş. Dergi editörleri bu fotoğrafı nereden bulmuşlar ve acaba neden yayımlamışlar... Buna Erdoğan da şaşırmış. Ama bu resmen kişiliğini gösteriyor ve bir padişah gibi “Ben, benim” der gibi. “Her şeye gücü yeten, askeri dizginleyen lider” bir padişah!

***

Doğrusu eski bir haber dergicisi olarak, TIME’ın şu sırada güncel olaylar ve gelişmeler muvacehesinde Erdoğan’ı kapak yapmasını hiç yadırgamadım. Eğer DEVİR dergim halen yayımlanıyor olsaydı ben de Erdoğan’ı tek defa değil, birkaç kez kapak konusu yapardım ama içeriğinde ne yazardık, o başka!
Fakat hem derginin hem de Başbakan’ın hakkını vermeli. Erdoğan söyledikleri ve yaptıklarıyla dünya gündeminin en başlarında. İsrail’e, Suriye’ye saldırıyor ve TIME yazarının çoğu tespitleri doğru.
Aslında bir Türk olarak Erdoğan’ın TIME dergisine geçmesi; Mustafa Kemal, İsmet İnönü ve Adnan Menderes’ten sonra “kapak” olması ve böylelikle Türkiye’nin dünyadaki önemini göstermesi bir bakıma iftihar vesilesi. Ancak bu “kapak” ne olursa olsun Erdoğan itiraf etmese de tevazu gösterse de şımarmasına ve hatta “dünyayı ben yarattım” havalarına girmesine sebep olacaktır. İnsan tabiatı böyledir.

***

Rahmetli Menderes kapak olunca hem yazının içeriğine kızmış hem de kapak oldum diye memnun olmuştu.
Osmanlı döneminde anlamlı bir gelenek vardı; Padişahlar selamlık merasimindeyken halk hep bir ağızdan “Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var” diye bağırırlarmış, hükümdara haddini bildirmek için. Ama gene de bazı hükümdarlar haddini bilmezlerdi. İktidar, mutlak iktidar onları ifsad ederdi. Bu da eşyanın tabiatı gereği!
Geçen Ağustos ayında “Mağrur olma Padişahım” başlıklı yazımda şöyle yazmıştım: “Erdoğan’ın adamları 3. Cumhuriyeti, yani Neo-Osmanlı padişahlığını ilan ettiler... YAŞ toplantısında Erdoğan’ın fotoğrafı, bütün ülkeye, ordusuna hükmeden bir padişahın fotoğrafıdır. Yani Atatürk Cumhuriyeti devrilmektedir!..” Bugün durum aynen böyle. Üstelik Erdoğan dünya arenasında bir çok ip üzerinde cambazlıklar yapıyor; altta kurtarma ağı da yok.. Fakat dış politikada Arapların ve BOP’un kahramanı olurken, Devlet Bahçeli’nin dediği gibi Türkiye’yi de riske atıyor.
Fakat gün ve “kapaklar” onun. Bizler şimdilik cambaza bakıyoruz. Önceki yazımda söylediğim gibi bu gidişatta Erdoğan sadece kapak olmaz; adı hava alanlarına, caddelere verilir, heykelleri dikilir, resmi, resmî dairelere de asılır.
Ancak kendisinin Suriye lideri Esad’a söyledikleri de tarihin acımasız kaidesi: “Gün gelecek sen de gideceksin!” Evet; bu dünya Hazreti Süleyman’a da kalmadı...

Altemur Kılıç
Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)