"Arjantinli Mussolini" öldü


Arjantin'de 1976-1983 darbe dönemi askeri diktatörlüğünün, en acımasız liderlerinden "Tucumanlı Mussolini" adıyla tanınan Antonio Domingo Bussi 85 yaşında öldü.

Çoklu organ yetmezliğine bağlı kalp krizi sonucu öldüğü bildirilen Bussi, dün Tucuman'da başlayan yargılamalarda yeniden sanık sandalyesine oturacaktı.

Bussi, eski senatör Guillermo Vargas Aignasse cinayetinden ömür boya hapse mahkum edilmişti.

1926 doğumlu Bussi, hızla yükseldiği askeri kariyer basamaklarından önce Buenos Aires tugay komutanlığına aynı yıl da gizli operasyonlar yürüten "operasyonel bağımsızlık" biriminin başına getirildi. Daha sonra Tucuman'da gizli gözaltı merkezine kaydırıldı.



24 Mart 1976'daki darbe sonrası Tucuman'ın defacto valisi olarak atandı. Vali olduğu dönemde 600'den fazla ölümün sorumlusu olarak suçlanan Bussi, siyasi tutuklulara günlerce işkence yaptıktan sonra diri diri helikopterlere aşağıya atmasıyla ünlü.



Bussi dönemi insan hakları örgütlerince "politikacılar, sendikacılar ve öğrenciler başta olmak üzere toplumsal muhalefete yönelik büyük baskı aygıtı" olarak tanımlanıyor.



DİKTATÖRLÜKTEN DEMOKRASİYE BİR VALİ

1981'de tüm general rütbesiyle emekliye ayrılan Bussi, 1987'de politikaya atıldı. Birkaç kez Tucuman valiliği için adaylığını koyan Bussi, 1993'te milletvekili 1995'te vali seçildi.



2003 yılında eski senatör Guillermo Vargas Aingasse cinayetinden yargılanmaya başladı. Geçtiğimiz nisan ayında Arjantin Yüksek Mahkemesi insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Bussi'yi ömür boyu hapse mahkum etti. Bussi yaşasaydı 600'den fazla insanın ölümünün baş sorumlusu olarak yargılanacaktı.

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)