Atatürk harbe giderken hangi duayı ederdi?

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk'ün harbe giderken daima iki elini açıp 'Allah'ım sen Türk milletini hiçbir zaman esir etme' diye dua ettiğini söylediğini bildirdi.Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Atatürk'ün ölümünün 73. yıl dönümünde, Şanlıurfa'daki ilk tören eski vilayet önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi. Vali Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakcı, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve diğer protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutku dinlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının arandan DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Salonunda devam eden törende ''Atatürk Konulu Pul Sergisi''nin açılışı yapıldı.
Şanlıurfa Sosyal Bilimler Lisesince düzenlenen ''Atatürk'ü Anma Programı''nda ise ''sürpriz konuk'' olarak anons edilen Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe sahneye çıkarak, Ulu Önder'le ilgili anılarını anlattı.

Atatürk'ün hayatında büyük bir önem taşıdığını ifade eden Adatepe, Büyük Önder'in yaşamına dair bir çok anıyı salondakilerle paylaştı. Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'nda zaman zaman yakın dostlarıyla bir araya geldiğini ve kendisinin de bu ziyaretlere katıldığını anlatan Adatepe, ''Atatürk bazen efkarlanır, eski hikayelerini anlatırdı. Mesela harbe giderken daima dua ettiğini, iki elini açıp 'Allah'ım sen Türk milletini hiçbir zaman esir etme' diye dua ettiğini söylerdi'' dedi.

Şanlıurfa Valisi Celaletin Güvenç de ''Atatürk'ün son hatırası'' olan Adatepe'yi aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Güvenç, Ülkü Adatepe'ye günün anısına çiçek ve plaket takdim etti. Törene katılan öğrenciler ve daire müdürleri Adatepe ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Törene, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakcı, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar ile çok sayıda öğrenci, öğretmen ve askeri personel de katıldı.

Kayseri

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Serdar Altuntuğ, resmi kurum ve kuruluşlarla sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen bayrak, yarıya indirildi.
Anma etkinlikleri, Arif Molu Endüstri Meslek Lisesi'nin İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlediği programla devam etti. Öğrenciler burada, ''Biz Mustafa Kemalleriz'' adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Diyarbakır
Valilik önündeki Atatürk Anıtında düzenlenen törene, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, askeri yetkililer ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Atatürk büstüne çelenklerin konulmasının ardından tören, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde devam etti.
Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasını ile başlayan anma programında Jandarma Kurmay Yüzbaşı Yunus Emre Karaca ve Hava Pilot Üsteğmen Emre Sarıçam tarafından slayt gösteri eşliğinde Atatürk'ün hayatı anlatıldı.
Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi.

Sivas

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile çeşitli kurumların temsilcileri anıta çelenk sundu.
Tören, Vali Ali Kolat'ın şeref defterini imzalamasıyla sona erdi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde, Atatürk fotoğraflarından oluşan serginin açılışının ardından düzenlenen törende, Ulu Önder'i anlatan konuşmalara yer verildi. Gültepe Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Atatürk'ün çocuk sevgisini anlatan kısa filmin ardından ''Anılarda Atatürk'' adlı dramatize sahnelendi.

Edirne

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma törenine Vali Gökhan Sözer, CHP Edirne Milletvekilleri Recep Gürkan, Kemal Değirmendereli, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci'nin katılımıyla yapıldı.
Daha sonra Vali Gökhan Sözer ve beraberindeki protokol üyeleri, öğrenciler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bando eşliğinde Edirne Belediyesi'nde bulunan Atatürk Odası'nı ziyaret etti.
Kent merkezindeki hoparlörlerden Atatürk'ün kendi sesinden konuşması ve 10'uncu Yıl Marşı yayınlandı. Daha sonra Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde devam eden anma töreninde, Atatürk'ün askeri kimliğini anlatan bir konuşma yapan Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Piyade Kurmay Binbaşı Arif Kenan Erim, ''her zaman gönlümüzde saygıyla bağlı olduğumuz o yüce insanın, sayılmayacak kadar üstün nitelikleri oldu'' dedi.
Ulu Önderin, imkansızlıklar içinde vatanı kurtardığını hatırlatan Erim, şunları kaydetti:
''Türk ulusu ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi gelecekte de çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni korumaya ve onun yaktığı meşalenin alevini büyüterek gelecek nesillere devretmeye yeminlidir. Ebediyete intikalinin 73'üncü yıl dönümünde Büyük Önder Yüce Atatürk'ü bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.''
Halk Eğitim Merkezi'ndeki tören, Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinin yaptıkları gösterilerin ardından sona erdi.

Zonguldak

Zonguldak Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Zonguldak Vali Vekili Mehmet Tevfik Emre, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Halil İbrahim Yaşatır, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, protokol üyeleri, askeri erkan, daire müdürleri ve birim amirleri, daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Atatürk Kültür Merkezi'de (AKM) açılan Atatürk'ün fotoğrafları sergisini gezdi.
Zonguldak Anadolu Atatürk lisesinin AKM Salonu'nda gerçekleştirdiği etkinlikte tarih öğretmeni Emine Gaye Can, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Ulu Önder Atatürk'ün halk çocuğu ve iyi bir önder olduğunu, her yönüyle halkıyla kucaklaştığını söyledi.
Öğrencilerin hazırladığı orotoryo askeri ve sivil erkan tarafından büyük ilgi gördü.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) kampüsündeki anma etkinliğinde de Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurşen Gök tarafından ''Toplum Bilinç açısından Liderlik ve Atatürk'' konulu konferans verildi.

Tekirdağ

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Zübeyir Kemelek, 8. Makinize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç ve beraberindekiler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Tekirdağ Valiliği'nce Belediye Kültür Merkezi'nde düzenleenn etkinlikte konuşan Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, Türk milletinin Atatürk'ün bıraktığı mirasa minnettar olduğunu bildirdi.

Atatürk'ün yaptıklarını anlamak ve değerlendirmek için onu iyi tanımak gerektiğini belirten Sütçü, 10 Kasım'ın bu nedenle büyük önem arz ettiğini ifade etti.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)