Atatürk'ü Andık


Türk milleti 73 yıl sonra, cumhuriyetin kurucusu, Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha özlem ve gururla andı. Sabah 09.05’te ülkede yaşam durdu, sirenler çaldı, saygı duruşu yapıldı, bayraklar yarıya indi.
Ulu Önder’in ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sabah yapılan resmi tören, devletin zirvesini buluşturdu. Resmi törenin ardından Anıtkabir bu kez halkın ziyaretine açıldı. 7’den 77’ye yüzbinler Ata’ya koştu.
Ulu Önder Atatürk’ü özlem ve gururla andık
Türk ulusu, Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ü ölümünün 73. yıldönümünde bir kez daha andı. Tüm ülkede bayraklar yarıya indi, saygı duruşu yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 73. yıldönümünde tüm yurtta ve KKTC ile dış temsilciliklerimizde törenlerle anıldı. Özlem ve gururla andığımız Ulu Önder’in hayata gözlerini yumduğu saat 9’u 5 geçe sirenler çaldı, bayraklar yarıya indirildi. Ankara’da Anıtkabir’de düzenlenen anma törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında devletin zirvesi katıldı. Devlet töreninin ardından Anıtkabir’in kapıları bu kez halkın ziyaretine açıldı. Genci, yaşlısı 7’den 70’e yüzbinlerce vatandaş Ata’ya koştu. Anıtkabir’in avlusunda Atatürk’ün 10. Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Ülkenin dört bir yanından gelen çocuk, yaşlı, genç, her yaştan vatandaş, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e akın etti. Ziyaret sırasında Ata’nın kabrinin bulunduğu bölümden Zafer Kulesi’ne kadar uzun kuyruklar oluştu. Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir’e gelen küçük ziyaretçilerden bazıları da alınlarında “Atam izindeyiz” bantları takarak Ata’nın kabrini selamladı. Vatandaşlardan bazıları burada dua ederken, kimi ziyaretçiler de ellerindeki çiçekleri Ulu Önder’in kabrine bıraktı. Pusetlerinde bebekleriyle gelenler de olurken, kimi ziyaretçiler Ata’nın kabrinin önünde fotoğraf çektirdi.

İstanbul’daki törenler
Ulu Önder, İstanbul’da törenlerle anıldı. İstanbul Valiliği, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin anıta bırakılmasıyla başlayan törende, saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada, Taksim Meydanı’ndaki vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu, sürücüler araçlarını durdurdu. Tüm cadde ve sokaklarda olduğu gibi İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde de sürücüler, saat 09.05’de araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Bazı sürücülerin Türk bayrakları açtıkları görüldü. Saat 09.05’te Atatürk Havalimanı’nda büyük önder için havalimanı çalışanları, polisler ve yolcular saygı duruşunda bulundu. Atatürk Havalimanı’nda hayat iki dakika dururken yabancı yolcularda saygı duruşuna katıldı. Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı’nda dev bir Atatürk resmi ve Türk bayrağı asıldı. Kadıköy Bağdat Caddesi’nde sürücüler saat 09.05’de araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Büyük önder hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda da törenle anıldı.

Devletin zirvesi Anıtkabir’de buluştu
Ulu Önder Atatürk, ölümünün 73. yıldönümünde Anıtkabir’de devlet töreniyle anıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında devletin zirvesi katıldı. Aslanlı Yol’da yürüyüş ile başlayan törene, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile sivil ve asker çok sayıda devlet yetkilisi katıldı. Cumhurbaşkanı Gül’ün Atatürk’ün mozolesine Cumhurbaşkanı yazılı kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelengi koymasının ardından saat 9.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve sirenler çaldı. Bayrakların yarıya indirilmesinin ardından İstiklal Marşı okundu. Mozolenin başında yapılan törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet Misk-ı Milli Kulesi’ne geçti.

Sırayla selamladılar
Burada bulunan Anıtkabir özel defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, özetle şunları yazdı: “Türkiye’yi hedefiniz olan muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalımaya devam edeceğiz. Ebediyete intikal edinişinizin 73. yılında sizi sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhunuz şad olsun., sevgi ve şükranla anıyoruz.” Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki heyetin ardından, Anıtkabir Tören Alanı’nda bulunan resmi görevliler sırayla mozoleye girerek Atatürk’ü selamladı.

Meydanlara akın ettiler
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi İzmir’de de binlerce vatandaş, Atatürk’ü bir kez daha saygıyla andı. İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir milletvekilleri, rektörler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile binlerce vatandaş katıldı. Çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Kıraç, anıt özel defterine yazdığı mesajda ebediyete intikalinin 73’üncü yıl dönümünde Atatürk’ü bir kez daha şükran ve rahmetle andıklarını belirtti.

Sevgi seli
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda da anıldı. Atatürk’ün hayata veda ettiği odada Türk bayrağı örtülü yatağının iki tarafında askerler nöbet tutarken, saat 9.05’te sirenlerin çalmasıyla birlikte başlayan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Vatandaşlar getirdikleri karanfilleri, Atatürk’ün yatağına bıraktı (üstte). Ankara’da ise genci yaşlısı Anıtkabir’e koşarak Cumhuriyetin kurucusuna olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdi (solda).

Saat 9’u 5 geçe hayat durdu
Bayraklar, Büyük Önder Atatürk’ün 73 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05’den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05’de 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Türk milleti için dua ederdi
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk’ün harbe giderken daima iki elini açıp ’Allah’ım sen Türk milletini hiçbir zaman esir etme’diye dua ettiğini söylediğini bildirdi. Atatürk’ün ölümünün 73. yıl dönümünde, Şanlıurfa’daki ilk tören eski vilayet önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Vali Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakcı, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve diğer protokol üyelerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından Atatürk’ün sesinden 10. Yıl Nutku dinlendi. Törende Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe sahneye çıkarak, Ulu Önder’le ilgili anılarını anlattı. Atatürk’ün hayatında büyük bir önem taşıdığını ifade eden Adatepe, Büyük Önder’in yaşamına dair bir çok anıyı salondakilerle paylaştı. Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda zaman zaman yakın dostlarıyla bir araya geldiğini ve kendisinin de bu ziyaretlere katıldığını anlatan Adatepe, “Atatürk bazen efkarlanır, eski hikayelerini anlatırdı. Mesela harbe giderken daima dua ettiğini, iki elini açıp ’Allah’ım sen Türk milletini hiçbir zaman esir etme’diye dua ettiğini söylerdi” dedi.

Acı günlerin fotoğrafları sergileniyor
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün hemen ardından İstanbul’da düzenlenen törenlerden, Ankara’da Etnografya Müzesi’ne defnine kadar cenaze törenlerinin her aşamasını fotoğraflarla anlatan “Ebediyete Yolculuk” sergisi, İstanbul’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda açıldı. Sergi bir ay süreyle gezilebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, sergiyi Şişli’deki Atatürk Müzesi’nde yer alan bir koleksiyondaki fotoğraflardan derleyerek hazırladıklarını anlattı. Koleksiyonda, 700 kare fotoğrafın bulunduğunu aktaran Minder, şunları söyledi: “Fotoğraflar, Atatürk’ün Dolmabahçe’de vefatıyla başlayıp, İstanbul’daki bütün törenleri belgeler nitelikte. 10 günlük bir süre içerisinde burada törenler yapılıyor. Daha sonra sonra Atatürk’ün aziz naaşı Ankara’ya gönderiliyor. Atatürk’ün cenazesi. Burada yapılan resmi törenlerin akabinde Etnografya Müzesi’ne defnediliyor.” Minder, fotoğraflara halkın üzüntüsüsünün de yansıtıldığını belirtti.

Arama motorları Google ve Bing’ten anlamlı sayfa
Google, Atatürk’ün 73’üncü ölüm yıldönümünde Ulu Önder’e saygısını ana sayfasına yerleştirdiği kırmızı bir karanfille gösterdi. Google’ın ana sayfasında, ölüm yıl dönümü olduğu için herhangi bir logo değişikliği yapılmadı. Bunun yerine ana sayfaya kırmızı bir karanfil konularak Atatürk’ün ölüm yıldönümü anılmış oldu. Logonun üzerinde gelindiğinde “Atatürk’ü Anma Günü” ibaresi belirdi. Microsoft’un arama motoru Bing de İngiltere’deki açılış sayfasında 10 Kasım dolayısı ile Anıtkabir görseline yer verdi. İngiltere’nin en çok tercih edilen arama motoru Bing’in 13 milyon kullanıcısı dün açılış sayfasında Anıtkabir görüntüsü ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında bilgilerle karşılaştı. Bing İngiltere sayfasında yer alan Anıtkabir görseli üzerinde gezinildiğinde, çeşitli noktalarda Anıtkabir ve Mustafa Kemal Atatürk hakkında bilgilere yer verilirken, Anıtkabir merdivenlerinin üzerine gelindiğinde ise açılan pencerede her yıl 10 milyon kişinin bu anıtı ziyaret ettiği bilgisi yer aldı.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)