Avrupa durdu, ihracatın yeni rotası Asya


Türkiye, Avrupa'daki durgunluk nedeniyle ihracatta Singapur ve Hong Kong'a odaklanacak.

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumundaki Avrupa'daki ekonomik durgunluğun etkilerini sınırlandırmak için alternatif pazar arayışları gündeme gelirken; ekonomi yetkilileri Singapur ve Hong Kong başta olmak üzere, yüksek pazar potansiyeli taşıyan Asya Pasifik Bölgesi'ne odaklanılması yönünde çalışmalar olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz günlerde euro bölgesine yönelik büyüme tahminlerini düşürmüş ve ekonomik büyümenin, güvenin zayıf olmasının yatırımlara ve tüketime zarar vermesi, sıkı mali politikaların da iç talebi azaltmasıyla gelecek yıl sert bir biçimde yavaşlayarak yüzde 0.5'e gerileyeceğini açıklamıştı.

Reuters'ın ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye Avrupa'daki durgunluk nedeniyle, alternatif olarak gördüğü Asya Pasifik bölgesinde öncelikle Singapur ve Hong Kong pazarına odaklanacak.

Hong Kong ve Singapur'un, yaklaşık 160 milyar dolarlık pazar potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken yetkililer, söz konusu iki ülkenin Türkiye'nin ihraç ürünleri kompozisyonunda sektörel potansiyele sahip olduğuna işaret etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, Avrupa'da yaşanan ekonomik daralmadan etkilenmemek için, Türkiye'nin ihracatının krizden etkilenmeyen Asya pazarına yönelebileceğini vurgulamıştı.

Babacan, "Asya ülkeleri bu krizden fazla etkilenmiyor. Büyüme trendleri devam ediyor. Dolayısıyla Asya'ya biz nasıl daha fazla ihracat yapabiliriz, bütün bunlar önümüzdeki dönemde önemli olacak ki Avrupa'da olası bir yavaşlamayı diğer pazarlarımızla telafi edebiliriz" şeklinde konuşmuştu.

Reuters
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)