Balbay için 1000 karanfil

Bininci gününde bin karanfil
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın cezaevindeki bininci günü, İzmir'de karanfillerle protesto edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İzmir örgütü, Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın bin gündür cezaevinde olmasını kırmızı karanfillerle protesto etti.

Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık bin kişi, ellerinde üzerinde ’Cumhuriyet, demokrasi, özgürlük istiyoruz’ yazılı kırmızı karanfillerle Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’nda toplandı. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, İzmir milletvekilleri Alaattin yüksel ile Mustafa Moroğlu’nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları ve parti örgütünün katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı.

CHP’li İnce'den İzmirlilere övgü

Törende konuşan Muharrem İnce, İzmirli’lere şöyle seslendi:

Yürekli gazeteci Mustafa Balbay’ı milletvekili seçerek Başbakan’ın asfaryasını attıran kentsiniz. Düşmanı denize döktükten sonra İzmir’e aydınlığa, çağdaşlığa taşıyan kentsiniz. Siz Zübeyde Hanım’ın, Kubilaylar’ın kentisiniz. AKP faşizmine direnişin sembolü olan kentsiniz. Siz Türkiye’nin geleceği için umudun kentisiniz. Sizin kursağınızda haram lokma yok. Sizin dağlarınızda çiçekler açar. ’Yaşa İzmirli sen çok yaşa’ demek için ben de geldim."



'Bin gündür delil mi bulamadın’

Balbay’ın bin gündür cezaevinde tutulmasına tepki gösteren Muharrem ince konuşmanını şöyle sürdürdü:

"Soruyorum iktidara, yargıya. Bin gündür delil mi toplayamadın? Senden ayrıcalık isteyen yok ’yargılanmasın’ diyen yok. Dokunulmazlık isteyen yok. Bin gündür cesur gazetecilik tutukludur. Bin gündür yurtseverlik tutukludur. Bak Başbakan, belediyelerimize şafak operasyonu yapabilirsiniz, telefonlarımızı dinleyebilirsiniz ama direnişin partisi CHP’yi susturamazsın, boyun eğdiremezsin, el etek öptüremezsin. Bu ülkenin tüm kurumları boyun eğse de CHP boyun eğmeyecek, direnmeye devam edecek. Gün gelecek bunun hesabını soracaktır. Yazamayan medya, dilsiz üniversite, noter Çankaya ve maliyeciden korkan iş dünyası değiliz."
'Ne hükümdarlar gördük’

Mustafa Balbay’a da dayanması çağrısında bulunan Muharrem İnce daha sonra şunları söyledi:

"Yalnız senin için ölürüz, yaramız acımadan. Dostum Balbay dayan kitap ile dayan. İş ile dayan, tırnak ile diş ile omuz ile sevda ile düş ile. Tüm bu acılar unutulacak, şarkılar daha yürekten söylenecek. Ne hükümdarlar gördük saldırganlar, haydutlar, ne tiranlar ne şahlar ne sultanlar. Ferman Recep Bey’inse bu meydan, bu ülke bizimdir. Yetimin hakkına üşüşenlere, haram lokma bölüşenlere, telefonları dinleyenlere, muhalifleri fişleyenlere, devlet malını dişleyenlere hesap vereceksiniz diyoruz."
’İzmir'de yüzbinlerce Balbay var'

CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır da, "Yoldaş Balbay, senin aklın, umudun, sevgin, aşkın, hiçbir zaman ve hiçbir güç tarafından cezaevine konulamadı, konulamaz. Senin ilkelerinle, yazılarınla Atatürk sevginle ve özleminle dolu yüzbinlerce Balbay var bugün İzmir’de. Adalet istiyoruz, hemen şimdi" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na "Balbay’a özgürlük" sloganlarıyla yürüyen kalabalık, Cumhuriyet Ağacı Heykeli’nin altında çember oluşturdu ve üzerinde ’Cumhuriyet, demokrasi, özgürlük istiyoruz’ yazılı kırmızı karanfilleri, heykelin altına bıraktı.
Kılıçdaroğlu, adalet isteyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Aralık Pazar günü saat 13.00’te İzmir’e gelerek, Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda miting yapacak. Kılıçdaroğlu mitingte Balbay’ın tutukluluğuna tepki göstererek, "Adalet istiyoruz" diyecek. CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, "İzmir o gün güneşli ve açık olacak, hava sıcaklığı da 17 dereceyi bulacak. Tüm İzmirliler’i yurtseverleri, aydınları mitingimize bekliyoruz" dedi.



CHP'li vekiller destek verdi

Cumhuriyet Okurları'ndan (CUMOK) bir grup, Mustafa Balbay'ın tutukluluğunun bininci gününde meclis önünde açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve Süheyl Batum, Kamer Genç ile Süleyman Çelebi'nin de aralarında olduğu bazı CHP milletvekillerinin desteklediği CUMOK üyeleri, TBMM önündeki Milli Egemenlik Parkı'nda toplandı.

CUMOK Sözcüsü Haluk Yalvaç burada yaptığı açıklamada, Mustafa Balbay'ın henüz ne ile suçlandığının bilinmediği ve ilk günden itibaren hukuk ayıplarının sürdüğü bir davada yargılandığını savundu. “Öfkeliyiz, alışmadık, alışmayacağız” diyen Yalvaç, Balbay'ın mahkeme kararıyla görevini yapamaz duruma düşürüldüğünü ve seçmenin iradesine ipotek konulduğunu öne sürdü.

Yalvaç, daha sonra, Balbay'ın cezaevinden yazdığı mektubu okudu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın ise ülkenin 12 Haziran seçimlerinde CHP'ye 135 milletvekili verdiğini, ancak arkadaşları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın kendileriyle birlikte TBMM'de yasama faaliyetlerine katılamadığını, bunun yerine hücrelerde bulunduklarını ifade etti.

Günaydın, şöyle devam etti:

“Milletvekillerimiz içerideyken Deniz Feneri tutukluları depremin yaşandığı gün bir gecede alelacele bırakılıyor. Deniz Feneri tutuklularının kaçma, delilleri karartma tehlikesi yok ama milletvekili seçilen dostlarımız hala deliller toplanamadı diye içeride tutuluyorlar. Bu ülkede yeniden hukuk devletini tesis edeceğiz ve milli iradenin tutsaklığına son vereceğiz. Milletvekili arkadaşlarımız dayansınlar, hem onlar hem Türkiye için tutsaklık günleri sona erecek.”

Emine Ülker Tarhan da Türkiye Cumhuriyeti devletin harcının halkın iradesi olduğuna inanan insanlar olarak hep birlikte utanç içinde bulunduklarını söyledi.

Dünya parlamento tarihinde görülmemiş bir süreç yaşandığını öne süren Tarhan, “TBMM'nin bu utancı yaşaması ve buna bir çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum. Geçmiş defterleri karıştırıp birilerinin bir şeylerle yüzleşmesi gerektiğini söyleyenlerin, bu utançla ne zaman yüzleşeceklerini sormak istiyorum” diye konuştu.

Açıklamaların ardından bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra dağıldı.

Bu sırada gazetecilerin, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'in açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerini sorması üzerine Tarhan, şöyle dedi:

“Haftalık olağan hezeyanlarını sergilemiş öyle mi, doğru mudur? Bu hezeyanlarını basınla paylaşmış. Bana gelen bilgiye göre, bir siyasi nezakete atıfta bulunmuş. Siyasi nezaketsizlik timsali olan bu zat, hayatı takiye olan bu adam CHP'ye ders vermeye çalışıyor ki, onu ders vermekten men ediyorum. Yakın geçmişin günahlarından hiç arınmamış olanlar bize bazı şeyleri hatırlatarak, eski defterlerle uğraşarak hala siyasi bir rant sağlamaya çalışıyorlar. Din, mezhep, kimlik, köken üzerinden nefret tohumları ekmenin geçmişte halkımıza hiçbir faydası olmadı, sadece felaket getirdi. Bunu biliyoruz, hepimiz yaşadık. Bunu bir kez daha yapmasınlar. Bu nefret sahiplerinin yeri bence tarihin çöplüğüdür. Bu kadar nefret bu ülkeye biraz fazla.”

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)