Barzani'den kritik Türkiye ziyareti

Kuzey Irak'ın Kürt Bölgesi Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, yarın Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Görüşmelerin ana gündem maddesi PKK ile mücadele olacak.

PKK tarafından Hakkari'de 24 askerin şehit edilmesinin ardından Irak Merkez Hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nden beklentilerini daha yüksek sesle dile getirmeye başlayan Türkiye, yarından itibaren Mesut Barzani'yi ağırlayacak.

Mesut Barzani öncesi, Irak Dışişleri Bakanı Kürt kökenli Hoşyar Zebari, 12 Ekim'de ikili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelmişti. Zebari, PKK'yı "ortak dert" olarak niteleyerek, Irak'taki varlığının meşru olmadığını, kabul edilemez olduğunu belirterek, daha çok işbirliğine hazır oldukları mesajını vermişti.

Mesud Barzani ile Başbakan Erdoğan'ın telefon görüşmesinin ardından da, 20 Ekim'de Mesut Barzani'nin yeğeni ve bölgesel yönetimin eski Başbakanı Neçirvan Barzani de Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Görüşmelerde, Türkiye'nin istekleri net bir dille iletilirken, Neçirvan Barzani, "Irak anayasası, topraklarımızdan komşularımıza özellikle Türkiye'ye karşı saldırılara müsaade etmez" demişti.

Bu arada, PKK'nin kolu olarak tanınan PJAK ile mücadele eden İran'ın Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, 21 Ekim'de gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde ise, "Şeffaf bir diplomasi izliyoruz, Türkiye'nin sorunu bizim sorunumuzdur" diyerek, Karayılan'ın İran tarafından yakalanıp serbest bırakıldığı iddialarını yalanlamıştı.

Ancak, terör saldırılarının ardından hızlanan diplomasi trafiğine rağmen bazı kaygılarda var. Bağdat, "işbirliğine hazırız" dese de, PKK konusuyla doğrudan mücadele edemeyeceği mesajını da veriyor.

Bu arada, Irak Merkez Hükümeti'nin Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarını ancak sınırlı ve kendisiyle koordineli olarak yürütürse kabul edeceği belirtiliyor.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)