Başbakan, söylemlerinde özellikle inanç temelli ayrım yapıyor


CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın inanç temelli ayrımcı söylemlerinin çok tehlikeli olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın inanç temelli ayrımcı söylemlerini sürdürmesi durumunda Türkiye’nin “iç çatışma noktasına gelebileceği” uyarısında bulundu. Başbakan’ın Dersim konusunda “iki yüzlü” politika izlediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Dersim 38” isimli bir belgeselin Kültür Bakanlığı tarafından gösteriminin yasaklandığını açıkladı. Avrupa Sosyal Demokrat ve Sosyalist Partiler toplantısına katılmak için Brüksel’e gidişinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan CHP lideri şu açıklamaları yaptı:

"İç çatışma olur"

Eğer Başbakan bu tutumunu sürdürürse Türkiye süratle iç çatışma noktasına gelebilir. Başbakan, söylemlerinde özellikle inanç temelli ayrım yapıyor. Bu çok tehlikeli. Bu söylem topluma kin ve nefret tohumları atmak demektir. Dersim meselesinde de böyle. Bir yandan inanç farklılıklarını körükleyen, birbirlerine karşı tutum takınmalarını söyleyen sözleri var. Bir yandan Dersim için özür diliyor. O zaman dönüp sormak lazım “bu çelişki nedir” diye.

Listeler Bayraktar’ın bakanlığında: Dersim konusunda yaraları sarmak istiyorsak yapılması gerekenler bellidir.

1. Açıklanmamış belgeler var hâlâ. Açın belgeleri, tarihçiler öğrensin ve toplumu aydınlatsın. Hem üzülecek hem de sevinecek noktalar çıkacak. 2. Zorla göç ettirilen aileler var. Bunların listesi açıklanmalı. Yeri de belli. Eski Bayındırlık Bakanlığı, şimdi Erdoğan Bayraktar’ın Şehircilik Bakanlığı’nda. Ben Grup Başkanvekili iken istedim vermediler. 3. Sürülen ailelere toprak verildi. Sonra da geri alındı. O toprakların yeniden tahsis edilmesi lazım.

(“Tazminat talebi doğar mı?” sorusuna yanıt olarak) Tazminat konusu hukukçuların işi. Hukuk izin verirse insanlar haklarını aramalı. Mağdur olanların hak arayışı da anlayışla karşılanmalı.

"Niyeti Atatürk ile hesaplaşmak"

Başbakan’ın kafasında Cumuriyet ile ve Atatürk ile hesaplaşmak var. Bu konuda mutlaka hazırlığı da var. Ağır ağır alt yapıyı oluşturuyor. Arkasından gelen İstiklal Mahkemeleri gibi taleplere bakarsanız bu çok belli. O mahkemelerde de binlerce kişinin asıldığı iddiası da yalan. Arşivler açıklansın ki o iftira da ortaya çıksın. Meclis’teki arşivin açılmasını destekleriz.


"Dersim yansa kına yakarlar"

Başbakan Dersim konusunda aslan kesiliyor ama yasağı getirin kim? Kendi hükümeti. Kendi Kültür Bakanı Dersim konulu belgesele (“Dersim 38” isimli belgesel) yayın yasağı getirdi. Adam hayatta, anılarını anlatıyor. Sen yasak getiriyorsun. Böyle ikiyüzlülük olmaz. Ama Dersim insanı AKP’nin takıyye kültürünü bilir. Bunlar, Dersim yansa ellerine kına yakarlar.


"‘Dersim’ yapay gündem"

Türkiye, gündeminden kopmuş yapay gündemlerle ilgilenir hale geldi. Dersim de öyle yapay bir gündem. Ülkenin gündemi depremdir. Ekonomimiz ciddi sorunlar yaşıyor.


"Çaresiz kalırsak sine-i millete döneriz"

(“Sine-i millete hangi koşulda dönersiniz?” sorusu üzerine) Çaresiz kalırsak döneriz. Bu parlamento işlevsiz hale gelirse. Parlamento gitgide işlevini yitirmeye başladı. Şu anda tam anlamıyla bittiğini söyleyemem...


"AKP halktan saklanıyor"

Başbakan CHP’li belediyelerin Alman vakıflarından para alarak PKK’ye yardım yaptığını ileri sürdü. Bu iddiasını belgelemesini istedim. Açıklamadı. Gensoru verdik, önce BDP’nin gensorusunun arkasına takıp akşam 7’den sonra görüşülmesini sağladılar. O saatte Meclis TV vermiyor. Biz geri çektik, bir daha verdik. Bu kez de yine Meclis TV yayını olmayan cumaya koydular. Halktan saklanıyorlar. Ciddi ahlak sorunları var.



"Erdoğan yetkisiz, Gül özür dilemeli"

Bu meselede dilenecek özür varsa bunu CHP değil, devlet diler. Başbakan “devlet adına diliyorum” diyor ama o aslında hükümetin başı. Yetkisi yok devlet adına dilemeye. Aslında özür dilemesi gereken Cumhurbaşkanı’dır. Yetkili olan kişi odur. Haksızlık varsa da özür dilemesi lazım. Arşivi istememizin temelinde gerçek anlamda doğrularla yüzleşmeyi istememiz yatıyor. Geçmişte Cezayir’i tanımadık ve eleştiri aldık. Turgut Özal gitti, özür diledi ve mesele bitti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)