'Başbakan'ın Dersim özrü samimi değil'

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), "Bir süredir bilinçli olarak gündeme getirilen 'Dersim Katliamı' tartışmaları acı bir gerçeği bir kere daha gün yüzüne çıkarmıştır. Ne yazık ki, devleti temsil eden zihniyet 'Özür dilemek' gibi insani, vicdani bir olguyu bile 'Gerekirse yaparız' anlayışıyla ifade ediyor" dedi.

ABF Genel Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, "Dersim Katliamı"nın 1937-1938'de başlayıp bitmediğini, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca devam eden etnik, inançsal ve kültürel bir yok etme planı olduğunu savundu. Farklı olanı kuşatmanın, egemen zihniyetin politikalarıyla "kendine benzetmenin", bu da olmadıysa "yok etmenin" her dönemde egemen asimilasyoncu ve tekçi zihniyetin temel politikası olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiği belirtildi.


"Başbakan'ın Dersim özrü samimi değil"

Açıklamada, Türkiye'nin kendi geçmişinden kaçtığı, aynaya bakmadığı sürece Dersim'in, Sivas'ın, Maraş'ın, Çorum'un, Gazi'nin, Ümraniye'nin, 1 Mayıs 1977'nin, 6-7 Eylül olaylarının lanetinin bu topraklarda huzuru bulunmasına engel oluşturacağına, geçmişin karanlığının geleceği boğacağına dikkat çekildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dersim özrü"nün önemli ancak samimiyetsiz olduğu balirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Her fırsatta Kılıçdaroğlu'nun Aleviliğini ifade ederek Alevilikle ilgili önyargılardan yola çıkarak milliyetçi ve muhafazakar tabanının ruhunu okşayan, Alevilere ve Aleviliğe yönelik nefret suçu işleyen bir Başbakan, eğer Dersim'in acılarını dindirmek isteseydi, CHP'den beklediği özrü her fırsatta mirasını sahiplendiği Demokrat Partisi ve zihniyet olarak onun devamı niteliğindeki diğer partilerden de beklerdi. Çünkü, katliam belgelerinin altında İsmet İnönü'nün imzasının yanında Celal Bayar'ın da imzası vardır ki, Başbakan aktif rol alan Bayar ve ekibini bu özrün dışında bırakarak samimiyet derecesini ortaya koymuştur.
Dersim'in acılarını siyasi bir rakibi köşeye sıkıştırmanın aracı olarak kullanmak, en az Dersim katliamının kendisi kadar yaralayıcı bir tarzdır ve Başbakan bu üsluptan vazgeçmelidir."

Açıklamada, ABF'nin Maraş Katliamı'nın 33. yıl dönümünü anmak için 24 Aralık'ta Maraş'ta olacağı hatırlatıldı.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)