Bedelli Askerliğin Partililere Göre Dağılımı


Son bir ayın en önemli iki konusu Van depremi ve bedelli askerliğe toplum nasıl yaklaştı? İKSara, yaptığı araştırmayla bu sorulara yanıt aradı. Buna göre bedelli askerliğe en büyük destek yüzde 75 ile BDP'den geldi. Depremde ise her iki kişiden biri Van depreminde zarar görenlere yardım etti

Akşam'dan Şenay Yıldız'ın haberine göre, Türkiye gündemini sarsan konularda yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla adını duyuran İKSara'nın kasım ayında yaptığı Toplumsal Gündem Araştırması'nın sonuçları açıklandı. 16-22 Kasım tarihlerinde 1709 kişiyle 74 il merkeziyle bağlı 177 ilçe merkezi ve 63 belde/köyde yüz yüze görüşülerek yapılan çalışma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Çalışma deprem, anayasa ve bedelli askerlik konularında gerçekleşti.

AKP VE CHP YER DEĞİŞTİRDİ

İKSara mart ayında CHP'nin askerlikle ilgili bedelli önerisini de seçmene sormuştu. O süreçte de toplam seçmenin yüzde 44'ü destek verirken, yüzde 56'sı 'hayır' demişti. Yani, o günden bu zamana bedelliye verilen destekte sadece yüzde 1'lik bir değişme oldu. Ancak, İKSara'nın Araştırma Direktörü Doçent Dr. Selçuk Şirin ilginç bir noktaya dikkat çekiyor: Mart ayında yapılan araştırmada AKP seçmeninin yüzde 70'i karşı çıkmaktaydı, şimdi ise bu oran yüzde 51. Öte yandan, mart ayında CHP'li seçmenler yüzde 75 oranında destek verirken, bugün bu oran yüzde 36'ya düşmüş durumda. Yani, toplam destek aynı kalsa da, AKP ve CHP seçmenleri tabloda yer değiştirmiş gibi görünüyor.

SEBEP SİYASAL KUTUPLAŞMA

Selçuk Şirin bu durumun nedenini şöyle analiz ediyor: Bence seçmenlerin görüşlerini değiştirmesinin en önemli nedeni Türkiye'deki siyasal bölünmüşlük. Hayatın her alanında siyasetin insanları bu kadar ayırdığı bir ortamda doğal olarak aslında uzlaşılacak bir konuda da ayrışabiliyoruz. Demek ki, önemli olan bizim ideolojimiz ya da projenin kendisi değil. Önemli olan projeyi kimin sunduğu.'

FELAKETE KARŞI TEK YÜREK

İKSara'nın araştırmasına konu alan bir diğer olay Van depremi oldu. Araştırmaya göre, her iki seçmenden biri yardım kampanyalarına destek verdi. Van depreminin ardından gerçekleştirilen araştırma, seçmenlerin yüzde 53'ünün yardım kampanyalarına katıldığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre yardım kampanyalarına en fazla desteğin BDP ve bağımsızlara oy veren seçmenler olduğuna dikkat çekiyor. Ankete göre, MHP ve CHP'liler kampanyalara göreceli daha az katıldı. Katılımcılar, depremlerde can kaybının sorumlusu olarak: yüzde 33'ü müteahhitleri, yüzde 17'si belediyeleri, yüzde 16'sı devleti, yüzde 6'sı ev sahipleri yüzde 28'i ise hepsini sorumlu tutuyor.

BDP VE MHP EN UÇTA

Bedelli askerlikle ilgili olarak çalışmaya katılanların yüzde 57'si destek vermedi. Yüzde 43'ü evet desteliyorum dedi. Partilere göre dağılımda AKP'li seçmenin yüzde 49'unun bedelli askerliği desteklememesi dikkat çekti. İKSara, 'AK Parti tabanında karşı olanlarla destek verenler aynı seviyede. MHP bedelli askerliğe en az destek veren seçmen tabanına sahip parti. Bedelli askerlik konusunda en büyük desteği BDP tabanı veriyor' değerlendirmesini yapıyor.

HAKKANİYET VE AYRICALIK

Tüm seçmenlerde bedelli askerlik için 'hayır' diyenlerin fazla olmasının nedenini ise İKSara'nın Genel Müdürü Yard. Doç. Dr. Çağdaş Şirin'e yorumlattık: Bunun en önemli nedeni erkeklerin çoğunluğunun askerlik yapmış olması! Daha düne kadar askerliğin 2 yıl ve zorunlu olduğu bir ülkede birilerinin bu zorunluluktan muaf tutulması doğal olarak insanlarda bir hakkaniyet muhasebesi başlatıyor. Olayın kültürel boyutu da var. Türkiye'de askerlik geleneksel olarak bir anlamda zenginle fakirin aynı sosyal sahayı paylaştığı bir ortam.

Vatan

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)