Bedelli Askerlik Hakkında Tüm Sorular

Merakla beklenen bedelli askerliğin detayları belli oldu. Yaş sınırı kaç olacak? Kimleri kapsıyor?
Bedelli askerlikten kimler yararlanabilecek?
Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 30 yaşından gün almış olanlar uygulamadan faydalanabilecek. Yaş sınırında ilgili kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih belirleyici olacak.

Bedellinin tutarı ne kadar?
Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler 30 bin lira ödeyecekler.

Ödeme nasıl yapılacak?
30 bin liranın yarısı peşin, yarısı 6 taksitle ödenebilecek. İkinci taksiti ödemeyen hakkını kaybedecek.

Kaç gün askerlik yapacaklar?
Bedelli askerlik yapacaklar 21 günlük temel eğitimden muaf olacaklar. Hiç kışlaya gitmeden askerlik görevini yerine getirmiş olacaklar.

Kaç kişiyi kapsıyor?
Uygulama 460 bin kişiyi kapsıyor.

Kaçıncı kez bedelli askerlik çıkıyor?
Bedelli askerlik düzenlemesi dördüncü kez çıkıyor. Daha önce 1987, 1992 ve 1999'da da bedelli askerlik uygulaması yapılmıştı.

Bedelli niye çıkıyor?
İki nedeni var. Birincisi bakaya kalanların sayısındaki artış. İkincisi sosyal hizmetler ve destekleri gerçekleştirmek.

Bedellinin parası nereye gidecek?
Bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelir şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK'ya, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve faaliyetlerinin finansmanına aktarılacak.

Vicdani ret de olacak mı?
Hükümetin vicdani retle ilgili bir çalışması yok.

Tasarının son durumu ne?
Bedelli askerlikle ilgili kanun tasarısı bugün itibariyle TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Şimdiye kadarki en pahalı bedelli

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı bedelli askerlik düzenlemesi dördüncü kez uygulanıyor. Yeni düzenlemenin önceki uygulamalardan en önemli farkı 21 gün temel askerlik olmaması ve 30 bin TL'lik yüksek miktar.

Bedelli askerlik konusunda şimdiye kadar 16 Nisan 1987, 21 Mayıs 1992 ve 2 Kasım 1999 tarihlerinde düzenleme yapıldı. Uygulamalardan toplam 125 bin 834 kişi yararlandı.

1987'de 18 bin 433, 1992'de 35 bin 111, 1999'da ise 72 bin 290 kişi yararlandı.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni bedelli askerlik uygulamasının geçmişte çıkan düzenlemelerden farklı tarafları bulunuyor.

Bundan önce çıkan bedelli uygulamalarından yararlananlar 21 günlük temel askerlik eğitimlerini aldılar.

Hazırlanan düzenlemede diğer askerlik uygulamalarından daha yüksek bir bedel sözkonusu. Örneğin, 1999 yılındaki uygulamada bedel 15 bin mark, Türk Lirası karşılığı da 4 bin 500 TL idi. Yeni belirlenen 30 bin TL'lik miktar şimdiye kadar çıkan bedelli askerlik uygulamalarındaki en yüksek rakam.

Genelkurmay Başkanlığı yaş sınırının yüksek tutulmasını istiyordu. Hükümetin bu isteği dikkate aldığı zira 30 yaş sınırı ve 30 bin TL'lik bedeli başvuru sayısını sınırlandıracağı belirtiliyor. Bedelli askerlikten yararlanmak için bekleyenlerin sayısının 400 bin civarında olduğu ve düzenlemeye göre 100 bin kişinin yararlanması tahmin ediliyordu. Ancak bu rakamlara ulaşılamayacağı belirtiliyor.

Dövizli askerlikte 38 yaş sınırı da artık kalkıyor. Yurdışında bulunanlar 10 bin Euro'ya askerlik hizmetinden muaf tutulacak.

Öte yandan, 21 günlük zorunlu eğitimin olmamasının Anayasa'yla çelişebileceğini belirtiliyor.

ntvmsnbc
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)