Bir yılda 70 bin dinleme yapıldı


Ulaştırma Bakanı Yıldırım, TİB'in, 5 bin dinleme kararını yasalara aykırı olduğu için geri çevirdiğini açıkladı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin 'dinleniyor muyuz' sorularına muhatap oldu. Yıldırım, 'Her seviyede insan, adam sokakta simit satıyor, beni görünce 'abi dinleniyor muyum' diye soruyor. Bu endişeyi gidermeliyiz. 70 milyonun dinlenmesi teknik olarak mümkün değil, kapasitemiz yetmez' dedi.
BİNDE BİR DİNLENİYORUZ
Sadece jandarma istihbarat, polis istihbarat ve MİT'in mahkeme kararıyla dinleme yapabileceğini, mahkemelerin de dinleme taleplerini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) iznine sunduğunu anlatan Yıldırım şöyle dedi:
'Dinleme kararlarını TİB inceliyor ve yasaya uymuyorsa reddediyor. TİB, şu anda 5 binden fazla dinleme talebini yasalara uygun olmadığı için reddetmiş. Bir yılda 70 bin talebi de kabul etmiş. 70 bin kabul, nüfusun binde birine denk geliyor. Ayrıca TİB dinlemeyi sonsuz vermiyor, iki, üç ay gibi süresi var.'
Yıldırım, geriye yönelik dinleme olmadığını, sadece geçmişe yönelik kayıtlara erişim olduğunu belirterek, 'Kim kiminle konuşmuş, hangi hat hangi hattı aramış. Ama bunun için de mahkeme kararı lazım' dedi.

ŞİKAYETE BAKMADAN İŞLEM
Yasadışı dinlendiğini düşünen kişilerin mahkemelere müracaat ederek şikayette bulunmadığını kaydeden Yıldırım, insanların ifşa olmamak için hakkını arayamadığını söyledi. Yıldırım, 'Yasalarda değişiklik yapılacak. Yasadışı dinlemelerde mağdurun şikayetine bağlı olmadan tahkikat yapılmalı' dedi.

Böyle de yapılmaz ki
Aynı zamanda İzmir Milletvekili olan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonu da değerlendirirken, Muhsin Yazıcıoğlu kazası nedeniyle Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ve Eneji Bakanlığı'na yapılan baskınlara dikkat çekti. Bu tür kamu kurumlarına yapılan baskınlara tepki gösteren Yıldırım, 'Konuyu Adalet Bakanlığı'na ilettim. Kamudan çalışan kişi çağrılır ifadesi alınır. Enselerinden tutulup götürülmek yanlış. Yapılış tarzını doğru bulmuyorum. 2009 yerel seçimlerinde de Erzincan'da seçime 9 gün kala aynısı oldu. Operasyonu yapan başsavcı bugün CHP milletvekili' dedi.

Akşam
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)