BTK'dan Güvenli İnternet açıklaması

Dün yürürlüğe giren Güvenli İnternet hizmeti ile ilgili kamuoyunda yapılan yorumlara karşılık düzenlemeyi gerçekleştiren BTK bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni haberimizde.

22 Kasım itibariyle yürürlüğe giren Güvenli İnternet filtresi kapsamında internet aboneleri istedikleri takdirde Çocuk ve Aile profillerinden birini seçerek belli sayfaların görünmemesini sağlayabiliyorlar. Özellikle çocuklu aileler için önemli bir hizmet olan Güvenli İnternet filtresi ile ilgili olarak kamuoyunda bazı yorumlar da yapıldı.

İşte bu yorumlara istinaden sistemin kurucusu ve takip eden kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) özel bir açıklama yaptı ve konuya açıklık getirdi. İşte o özel açıklama:
Güvenli İnternet Hizmeti, çocukların ve gençlerin İnternet üzerindeki zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla ortaya çıkmış bir projedir. Bu düzenleme yapılırken, İnternet kullanıcılarının Kurumumuza ilettikleri talepler ve şikâyetler dikkate alınmıştır. İlgili İşletmecilerle yapılan teknik çalışmalar sonucunda 24.08.2011 tarihinde “İnternet’in Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından belirlenerek yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi Güvenli İnternet Hizmetinin hukuki dayanağını oluşturmaktadır.
Bu kapsamda 24.08.2011 tarih ve 2011/DK-14/461 sayılı Kurul Kararı ile onaylanarak yürürlüğe giren esasların 10 uncu maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine istinaden; Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında oluşturulacak profil kriterlerinin belirlenmesi amacıyla konusunda uzman akademisyenler, sektör temsilcileri ve ilgili kurum temsilcilerinden müteşekkil “Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu” oluşturulmuştur.

Bahse konu çalışma kurulunda; Psikoloji, pedagoji, sosyoloji ve hukuk gibi alanlarda uzmanlığı olan kişiler arasından seçilen üç üye, İnternet Kurulu’nun sivil toplum temsilcisi üyelerini temsilen iki üye, Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nu (TÜDOF) temsilen bir üye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nu temsilen üç üye; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsilen iki üye yer almaktadır;
Bu kurulun yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, Çocuk ve Aile profilleri ile ilgili kriterler bilimsel ve güncel veriler ışığında, ülkemizin sosyo-kültürel dokusuna uygun şekilde hazırlanmıştır.
Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu tarafından alınan kararlar aşağıda yer almaktadır:
Genel Kararlar 1- Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında yer alan web siteleri için, web sitelerinin kriterlere uygunluğu hususunda site sahiplerinin beyanı esastır.
2- Güvenli İnternet Hizmeti'nde; eğitim, kültür, sanat, iş, ekonomi, bankacılık ve finans, kariyer, medya, alışveriş, İnternet hizmeti, sağlık, spor, müzik, oyun vb. konularda içerik barındıran web siteleri ile resmi kurum ve kuruluşlara ait web siteleri yer almalıdır.
3- Güvenli İnternet Hizmeti'nde; kumar, intihara yönlendirme, Atatürk’e hakaret, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, fuhuş, müstehcenlik, ırkçılık, ayrımcılık, nefret, terör, şiddet-vahşet görüntüleri, kan ve şiddet içeren dövüş sporları, hayvan dövüşleri, dolandırıcılık, zararlı yazılım vb. içerikleri barındıran web siteleri ile bu içeriklere erişilmesini sağlayan web siteleri ve uygulamaları yer almamalıdır.

4- Güvenli İnternet Hizmeti’nde 3. Maddedeki unsurlarla ilgili, örtülü reklam, bilinçaltını etkileyen reklam ve güdüleme içeren hiçbir içeriğin bulunmadığı web sitelerine yer verilmelidir.
5- Telif hakları, sağlık için tehlikeli madde temini, dijital oyunların envanteri, tütün ve alkol satışı gibi konularda uzman kurum ve kuruluşların görüşlerinin tam olarak yansıtılabilmesi önem arz etmektedir.
Güvenli İnternet Hizmetine ilişkin yapıcı tüm eleştiri ve öneriler bu hizmetin gelişimine katkı sağlayacaktır.

shiftdelete

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)