Çatışırken ölen sivil şehit sayılır mı?

Danıştay, teğmen emriyle pusuda ölen sivilin şehitliğine bakanlığın karar vereceğine hükmetti...

Ağabeyi Mehmet Duman, 28 Haziran 1994’de Hakkari Çukurca’da PKK’lılarla çıkan çatışmada yaşamını yitiren Edip Duman, Terörle Mücadele Kanunu’na ve “Şehit ve Malul Olanların Yakınlarının İstihdamı Hakkındaki Yönetmelik” uyarınca işe alınması istemiyle valiliğe başvurdu.

Valilik reddetti

Duman, 2008’de valiliğe yaptığı başvuru reddedilince İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, Edip Duman’ın yönetmelik uyarınca şehit sayılması ve kardeşinin de işe yerleştirilmesi gerektiğine karar vererek valiliğin ret kararını iptal etti. Valilik kararı temyiz etmedi ve karar kesinleşti. Ancak İçişleri Bakanlığı, Danıştay Başsavcılığı’na başvurarak kanun yararına bozma yoluyla kararı temyiz etti.

Jandarma: Sayılmaz

Danıştay Başsavcılığı, İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasını istedi. Başsavcılık Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan gönderilen yazıda “Mehmet Duman’ın annesi ve babasının Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a göre tazminat aldıkları ve maaş almaya devam ettikleri ancak Mehmet Duman’ın şehit kardeşlerine tanınan bu ayrıcalıktan yararlanamayacağının belirtildiğine” dikkat çekti. Başsavcılık, yine Jandarma’nın yazısına dayanarak yaşamını yitiren Mehmet Duman’ın geçici veya gönüllü köy korucusu olmadığını belirtti ve “Mehmet Duman’ın pusu görevine ek kuvvet olarak İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Teğmen İsmail Öz tarafından görevlendirildiği, ancak hangi sıfatla görevlendirildiği hakkında herhangi bir bilgi ve belgenin bulunmadığının anlaşıldığı, bu durumda şehit sayılamayacağı” görüşüne işaret etti.

İçişleri karar verecek

Danıştay 12.Dairesi konuyu görüştü ve Başsavcılığın talebini kabul ederek İdare Mahkemesi kararını bozdu. Daire, bu durumdaki bir kişinin şehit sayılıp sayılmayacağına karar verme yetkisinin İçişleri Bakanlığı’nda olduğuna hükmetti. Kararda Valiliğin başvuruyu İçişleri’ne göndermesi gerekirken ret kararı vermesinin hukuka aykırı olduğu savunuldu. Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara göre Mehmet Duman’ın başvurusu İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)