Cemil Çiçek'in açıkladığı kelebek ömürlü komisyon


TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıklanan “çalışma esasları”na göre masadaki taraflardan biri “yokum” dediği anda yeni anayasa Meclis’e kalacak.
Pamuk ipliğine bağlı
DOLMABAHÇE Sarayı’nda Cemil Çiçek’in medya temsilcilerine açıklanan çalışma esasları Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun pamuk ipliğine bağlı olduğunu ortaya koydu. Komisyon ancak tüm maddelerde uzlaşma olması halinde görevini tamamlayabilecek.
MHP izin vermeyecek
UzlaŞma Komisyonu’na 3 üye veren MHP, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve Türklükle ilgili 66. maddede bir değişikliğe asla izin vermeyeceğini açıklamıştı. CHP de ilk 4 maddenin değişmesine karşı. BDP ise özerkliğin önünün açılmasında kararlı.
Komisyonda AKP üstünlüğü
Yenİ anayasanın geniş katılımla hazırlandığı görüntüsü vermek isteyen iktidarın teklifiyle kurulan Uzlaşma Komisyonu, ilk anlaşmazlıkta dağılırsa, Meclis Anayasa Komisyonu devreye girecek. Burada çoğunlukta olan AKP istediği metni geçirebilecek.

Uzlaşma Komisyonu’nun ömrü çok kısa olacak!
Anayasanın ilk 4 maddesi ile 66. maddesi konusunda çıkacak bir tartışma komisyonun da sonunu hazırlayacak
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı’nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Sarayın Medhal Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çiçek, amaçlarının üzüm yemek olduğunu, bağcıyı dövmek olmadığını söyledi. Çiçek, anayasa için internet sitesi hazırladıklarını da ifade etti.

Çalışma usulleri belirlendi
Çiçek, kısaca şu ifadeleri kullandı: “Bu süreçten başarıyla çıkmak için yazılı ve görsel basınımıza da büyük görev düşüyor. Komisyonun tıkandığında yol göstermenizi istiyoruz. Destek, katkı ve yol göstericiliğinize zaman zaman ihtiyacımız olacaktır. Amacımız üzüm yemektir. Bağcıyı döven haberler vatandaşı olumsuz etkileyecektir. Vatandaşlarımız haberlere baktığında yeni anayasa umudunu yitirmemelidir. Oldukça zengin bir web sayfası hazırladık. Vatandaşların görüş bildirmelerine de imkan sağlıyor.” Cemil Çiçek, anayasanın rötuş yerine toptan değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, bu açıklamarı yaparken, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışma usulleri kamuoyuna duyuruldu. Buna göre, komisyon çalışmaları, 4 aşamadan oluşacak. Birinci aşama; katılım, veri toplama ve değerlendirme, ikinci aşama; ilkelerin belirlenmesi ve metin oluşturma, üçüncü aşama; metnin kamuoyuna sunulması ve kamuoyunca tartışılması, dördüncü aşama; kamuoyunda belirlenen görüşlere göre taslağın gözden geçirilerek teklif haline getirilmesini kapsayacak. Anayasa taslak metni, gerek Uzlaşma ve Yasama komisyonlarında, gerekse Genel Kurulda, partilerin mutabakatı olmadıkça değiştirilemeyecek ve ekleme yapılamayacak. Komisyonun görevi, anayasa teklifinin, Genel Kurulda kabul edilip, kanunlaşmasıyla veya siyasi partilerden birinin çekilmesi ya da çekilmiş sayılmasıyla sona erecek. En az 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti komisyondan çekilmiş sayılacak.

Tehlike işareti
Uzmanlar, komisyonun çalışma usullerinde 15. maddede yer alan “Anayasa teklifinin, Genel Kurulda kabul edilip, kanunlaşmasıyla veya siyasi partilerden birinin çekilmesi ya da çekilmiş sayılmasıyla sona erecek. En az 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti komisyondan çekilmiş sayılacak” ifadelerinin, getirebileceği tehlikeye işaret etti. Buna göre, partilerin anayasanın ilk 4 maddesi ve Türk vatandaşlığını tanımlayan 66. madde konusunda uzlaşmaları mümkün gözükmüyor. Bu çerçevede yaşanacak tartışmaları da bir siyasi partinin komisyondan çekilmesiyle sonuçlanacağı belirtiliyor. Bunun sonucu da Uzlaşma Komisyonu’nun görevi bir siyasi partinin çekilmesiyle son bulacağından, ömrünün çok kısa olacağı öne sürülüyor. Böylece değiştirilmesi öngörülen anayasa paketi Meclis Anayasa Komisyonu’na gelecek. Burada, her partiden üçer üyenin bulunduğu Uzlaşma Komisyonu’nun aksine AKP üstünlüğü olduğu için de hükümet, hazırladığı anayasa metnini Genel Kurul’a götürürek oylatacak. Bunun sonucunda da AKP, yanına çekeceği milletvekilleriyle tartışmalı maddelerin de yer aldığı metni yasalaştırabilecek.

İşte ipleri kopartacak anayasa maddeleri
Hedef haline getirilerek değiştirilme hesapları yapılan, ancak MHP ve CHP’nin şiddetle karşı çıktığı ilk 4 madde ve 66. madde şöyle:
Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.
Madde 4- Anayasanın 1‘inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3‘üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Madde 66- Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarda kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkartılamaz...

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)