CHP 'Acil Demokrasi Paketi' hazırlıyor

CHP, "Acil Demokrasi Paketi" adı altında aralarında TCK, CMK, Terörle Mücadele Kanunu, Basın Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yer aldığı bazı kanunlarda değişiklik yapmak için harekete geçti.

Yeni anayasa çalışmaları sürerken CHP, "Acil Demokrasi Paketi" adı altında bazı kanunlarda değişiklik yapmak için hukukçu kurmaylarına görev verdi. CHP'nin hukukçu milletvekilleri hazırladıkları metinleri 10 Kasım'a kadar grup yönetimine iletecek. Milletvekilleri TCK, CMK, Terörle Mücadele Kanunu, Basın Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda hazırladıkları değişiklikleri CHP Grubu'na verecek.


Tutukluluk süreleri ve özel yetkili mahkemeler

Yürütülen çalışmada CMK'de, tutukluluk sürelerin yeniden düzenlenmesi ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması öngörülüyor. ANKA'ya konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, özel yetkili mahkemelerin mevcut Anayasa'nın bireylere tanıdığı hak ve özgürlükleri keyfi olarak askıya alma hakkına sahip olduğunu belirterek, "Hatta siyasal iktidar tarafından atanan savcılar tek yanlı olarak kişilerin Anayasa'da tanınan özgür ve korkusuz yaşama haklarını askıya alabiliyorlar" dedi.

Anayasa'da tanınan toplantı gösteri yürüyüş yapmak hakkını kullanan insanların siyasal iktidarın o toplantı gösteri ve yürüyüşte bağlantısına göre teröre örgüt üyeliği suçlaması ile suçlandığını savunan Öztürk, "Özel yetkili mahkemelerde terör örgütüne üyeliğinden yargılanabiliyorlar" dedi.

İnsanların haksız yere tutuklanmasını önleyici tedbirlerin konulması gerektiğine işaret eden Öztürk, "Tutuklama nedenleri objektif olarak tanımlanmalı. AB ülkelerinde öngörülen tutuklama nedenleriyle Türkiye'deki tutuklanma nedenleri aynı olmalı. Farklılıklar giderilmeli. Tutuklama süresi makul olmalı, tutuklamaya yönelik itirazlar ana davadan ayrı bir süreç olmalıdır" dedi.


Anayasa

Yeni anayasa çalışmalarına da dikkat çeken Öztürk, şöyle dedi: "Türkiye'de demokratik, çağdaş, özgürlükleri geliştiren bir anayasa yapılmak isteniyorsa mevcut yasalardaki demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, hukuk devletine aykırı olan tüm anti demokratik hükümlerin kaldırılması gerekir."


ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)