Çiçek, CHP'nin sorusunu yanıtlamadı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasa yapım sürecine herkesin katkısını beklediklerini belirterek, zamanın kısa olduğu yönündeki eleştirilere de, “Biz bu anayasayı 30 yıldır tartışıyoruz. 30 yıl sonra halen görüş ortaya koyamamış olanlar varsa bir 30 ay daha uzatsak yine de sonuçta çok fazla bir şey alamayacağımız demektir” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun bugün yaptığı toplantı ile ilgili bilgi verdi.

-ÜÇ ALT KOMİSYON OLUŞTURULDU-

Komisyonun bugünkü toplantısında 3 alt komisyon oluşturulduğunu belirten TBMM Başkanı Çiçek, “3 ayrı grup halinde her partiden birer kişiden oluşan 1 tane de Meclis Başkanlığı’ndan bir uzmanın katılacağı 5’er kişilik 3 ayrı komisyon kurduk. Bunlardan birinci komisyon siyasi partiler ve anayasal kuruluşların önerilerini bu konudaki görüşlerini yazılı, sözlü dinleyecek, değerlendirecek” dedi.
TBMM Başkanı, oluşturulan alt komisyonlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Birinci grup siyasi partiler ve anayasal kuruluşlar için, AK Parti’den Sayın Mehmet Ali Şahin, CHP’den Sayın Süheyl Batum, MHP’den Sayın Faruk Bal, BDP’den Ayla Akat Ata.
İkinci komisyon meslek örgütlerin ve sendikaların önerilerini, görüşlerini, analizlerini değerlendirecek olan komisyon. Bu komisyonda da AK Parti’den Sayın Mustafa Şentop, CHP’den Sayın Rıza Türmen, MHP’den Sayın Tunca Toskay, BDP’den Sayın Sırrı Süreyya Önder.

Üçüncü komisyon sivil toplum kuruluşları özellikle kamuya yararlı dernekler, cemaatler, dernek ve vakıfların tabiatıyla bireysel olarak müracaat eden, görüş bildirmek isteyen vatandaşlarımızın görüş, düşünce, öneri, teklifleri ne varsa bunları değerlendirecek 3 ayrı komisyonu kurduk.
Bu komisyon bünyesinde birer tane de Meclis ile irtibatını sürdürmek adına verdiğimiz uzman arkadaşlarımız var.”

-TEKNİK KOMİSYON KURULDU-

Üç alt komisyonun yanında teknik komisyonun da oluşturulduğunu kaydeden TBMM Başkanı, “Her partiden her bir komisyon için birer tane teknik uzman, bir de teknik heyet kurduk. Bu teknik heyet bürokratlardan ya da bu konuda bilgisi, tecrübesi, katkısı olabilecek her partinin görevlendirdiği isimlerden teşekkül ediyor.


Bunlar demin saydığım komisyonların emrinde bunların verdiği görevleri yapacak. Onların talimatlandırdığı çalışmaları yapacak. Böylece bugün 3 tane alt komisyon, 3 tane de her bir bölümle ilgili teknik komisyonu kurmuş olduk. Bu komisyonlar kendilerine tahsis edilen yerde bu çalışmaları yapıyorlar” şeklinde konuştu.

-“HİÇ KİMSE DUYMADIK DİYEMEZ”-

“Hiç kimse duymadık diyemez” diyen TBMM Başkanı Çiçek, “Bunların hepsine davet gönderdik. Bugün burada bir defa açıkça ifade ediyoruz ki bu anayasa yapım sürecine herkesin katkısını bekliyoruz” dedi.

-“31 ARALIK’A KADAR BEKLİYORUZ”-

Bu çalışmaların yazılı bölümünü 31 Aralık’a kadar beklediklerine dikkat çeken TBMM Başkanı, en fazla çalışma yapması gereken kuruluşların olduğunu, bazı kuruluşların Türkiye çapında teşkilatları olduğunu söyledi. TBMM Başkanı, bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altındaki kuruluşları gösterdi.

TBMM Başkanı, Meclis’te temsil edilmemiş olan siyasi partilerin Türkiye’nin her yerinde teşkilatları olduğunu da hatırlatarak, “Dolayısıyla bu ve benzeri kuruluşların bir an evvel bu çalışmalarını nihayetlendirip bize göndermeleri gerekiyor” diye konuştu.

-ZAMAN KISA DİYENLERE YANIT-

Anayasa çalışması konusunda, “Zaman kısa” şeklindeki eleştirilere de TBMM Başkanı, şöyle yanıt verdi:
“Biz bu anayasayı 30 yıldır tartışıyoruz. Eğer 30 yıl sonra halen daha görüş ortaya koyamamış olan durumda olanlar varsa bir 30 ay daha uzatsak yine de sonuçta çok fazla bir şey alamayacağız demektir.

Onun için biz bu işin aceleye getirilmemesini ama makul olan sürenin daha da uzatılmaması gerektiği düşüncesiyle sizin aracılığınızla bu çağrıyı bir defa daha yapmış oluyoruz. Bundan sonra işin daha fazla özüne doğru bir çalışmayı birlikte bu arkadaşlarımız yapacak. Salı günü saat 16.00’da da tekrar 12 kişilik benim başkanlığımda komisyon tekrar toplantısını yapacak.”

-5 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU-

Bir basın mensubunun yapılan başvurular ile ilgili sorusuna TBMM Başkanı, “5 binin üzerinde, şu ana kadar 5 binin biraz üzerinde bizim web sitemizi ziyaret eden, görüş bildiren kuruluşlar var. Bazı siyasi partilerimiz benim ziyaretim sırasında bana taslak metinlerini verdiler. Bazı kuruluşların ise daha önce yaptığı çalışmalar var” dedi.

-CHP’NİN BAŞVURUSU İLE İLGİLİ SORUYU YANITLAMADI-

Bir basın mensubunun, “CHP’nin Meclis TV ile ilgili yaptığı bir başvuru var” sorusuna TBMM Başkanı, “Bu konuyla ilgili değil” diyerek yanıtlamadı.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)