Değişim rüzgarları Avrupa’yı sarsıyor

Yunanistan’da ekonomik krizin altından kalkamayan Papandreu’nun gidişinin ardından, İtalya’da da beklenen oldu ve Başbakan Silvio Berlusconi, hükümetiyle istifa etti.
Bu yılın başından beri, Akdeniz’in güneyindeki ülkeleri etkisi altına alan değişim rüzgarları, şimdi Avrupa’da esiyor. Son bir hafta içinde iki Akdeniz ülkesinde yaşanan istifalar, rüzgarın denizin kuzey ülkelerini de sardığını gösteriyor. Önce Cezayir’deki ayaklanmalarla başlayan, ardından Tunus, Mısır ve Libya’da onlarca yıllık iktidarları deviren, ülkelerin liderlerini vahim sonlarla topraklarından, hatta hayatlarından eden, Suriye’yi bir iç savaşın içine sürükleyen isyanlar, Avrupa’da da kafa koparmaya başladı. Arap Baharı adı altında Batılı güçlerin güdümünde başlayan isyanların, Avrupa ayağının dayanağı ekonomik kriz. Birkaç gün önce, Yunanistan’da Papandreu’nun istifasına uzanan süreç, ülkenin içinde bulunduğu derin ekonomik çıkmazdı. Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma hamlesinin bir parçası olarak görülen Papandreu iktidarının sonlandırılması böylece gerçekleşti. Ve sırada İtalya ve Berlusconi vardı.

Hiçbir şey yıkamamıştı
O Berlusconi ki, şimdiye kadar seks skandallarından yolsuzluklara kadar birçok şeyle suçlanmış ama hiçbiri onu yerinden oynatamamıştı. Ancak ekonomik krizle oluşan iç ve dış baskılar, Berlusconi’ye de başka çare bırakmadı. İtalya’da, önceki gün Cumhuriyet Senatosu’nda kabul edilen, finansal istikrar yasasındaki değişiklikler Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı ve Başbakan Silvio Berlusconi’nin istifasını Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya sundu. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamanın ardından merkez sağ koalisyonun küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi (Lega Nord) lideri Umberto Bossi ile bir araya gelen Berlusconi, mini zirvenin ardından son kez olmak kaydıyla bakanlar kurulunu başbakanlıkta topladı. Berlusco’nin, son bakanlar kurulu toplantısında bakanlara ve Başbakan Yardımcısı Gianni Letta’ya teşekkür ederek, “Şimdi cumhurbaşkanlığına istifamı sunmaya gidiyorum” dediği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun da istifaları kabul ettiği ve erken seçimlere kadar olan sürede ülkeyi yönetmesi için Senatör Mario Monti’yi görevlendireceği ifade ediliyor. Napolitano, 1994 - 2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç Piyasalar, Gümrük ve Vergilendirme Komiserliği yapan Mario Monti’yi üç gün önce hayat boyu senatör olarak atamıştı. Başbakan Berlusconi, geçen salı günü mecliste yapılan 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasını, iktidar milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçirmesine karşın, oylamada meclisteki çoğunluğunu, partisinden ayrılan milletvekilleri nedeniyle kaybetmişti.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)