Depremzedelerde psikolojik travma 1 yıl sürebilir

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, depremzedelerin bazılarında depresyon ve stresin en az 1 yıl sürebileceğini söyleyerek, psikolojik desteğin önemine dikkat çekti.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin kişiyi aşırı korkutan, dehşet içinde bırakan, çaresizlik yaratan ruhsal bir travma yaşatabileceğini söyledi. Ruhsal travma sonrasında depremzedelerde depresyon ve stres hastalığı görülme riskinin yüksek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Güz, "Travma nedeniyle uykusuzluk, kabuslar, olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması, sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle diken üstünde hissetme, kolay irkilme, çabuk sinirlenme, olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma gibi durumlar görülebilir" dedi. Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, anıların canlanmasının da kişide iç sıkıntısı, çarpıntı, terleme, titreme, nefes alamama gibi bunaltı belirtilerine yol açacağını kaydetti.

PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Güz, travma sonrası oluşan depresyon ve stresin bazı kişilerde en az 1 yıl sürebileceğine dikkat çekerek, ”Ruhsal travma ne kadar şiddetli yaşanmış ise ruhsal etkiler de o kadar fazla ve uzun süreli olur” diye konuştu. Prof. Dr. Güz, etkilenen her 5-6 kişiden birinde belirtilerin düzelmesinin çok daha uzun sürdüğünü hatta yıllarca devam ettiğini, o nedenle yaşadığı travmayı atlatamayan kişilerin mutlaka psikolojik destek alması gerektiğini söyledi.


DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)