Dünya'nın yeni yedi harikası

Dünyanın yeni 7 doğa harikası İsviçreli New7wonders Vakfı'nın internet üzerinden yaptığı oylamaya göre belirlendi.

1) Amazon Yağmur Ormanları



2) Halong Körfezi (Vietnam)



3) Iguazu Şelaleri (Arjantin-Brezilya sınırı)



4) Jeju Adası (Güney Kore)



5) Komodo Adası (Endonezya)



6) Puerto Princesa Yeraltı Nehri (Filipinler)



7) Table Dağı (Güney Afrika)





Bu doğa harikalarının özellikleri ve hikayeleri bulunmaktadır.

Amazon Yağmur Ormanları
 http://sozcuhaber.blogspot.com

Ekvator'dan itibaren kutuplara doğru 23°kuzey 27° güney enlemleri arasında yer alan tropikal yağmur ormanları, bütün seneyi kapsayan daimi sıcaklık ve nemlilik ile, devamlı surette büyüyen geniş yapraklı ağaçlar karakterize eder. Ağaçlar bütün sene yapraklarını bir taraftan dökerlerken, diğer taraftan yenilerini sürdükleri için, daimi yeşil ormanlar da denilir.

Amazon yağmur ormanları rekor sayılacak bir hızla yok oluyor! Brezilya Çevre Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Ağustos 2004'e kadar olan 12 ay içinde ormanın 26 bin kilometrekarelik bir bölümü, kesilerek ve yakılarak yok edildi. Bu rakam, bir önceki 12 ayda meydana gelen orman katliamının yüzde 6 daha fazlası. Yağmur ormanlarının toplam 5'te 1'i yok olmuş durumda.

Amazon yağmur ormanları Brezilya'nın toplam alanının yüzde 60'ını oluşturuyor. 4.1 milyon kilometreye yayılan Amazon ormanı aynı zamanda Dünya'nın akciğeri sayılıyor. Tüm dünya için can alıcı önem taşıyan ormandaki milyarlarca ağaç karbondioksidi atmosferden çekerek oksijen üretiyor.

Orman katliamının büyük bölümü, Mato Grosso'da yaşanıyor. Mato Grosso'nun, en büyük soya üreticilerinden olan valisi ise orman katliamının 'kralı' olarak niteleniyor.

Halong Körfezi

Halong korfezi Hanoi'den 176 km ve üç saat uzaklıkta bir doğa harikası. Denizden dimdik çıkan tepelerin arasında tekne ve kano gezisi oldukça keyiflidir.
Kayaların içi boş ve içlerinde gölcükler oluşmuş durumda.

Vietnam efsanelerle dolu bir ülkedir. Ha Long Bay efsanesine göre, Çinlilerle yapılan bir savaşta zor durumda kalan Vietnamlılara tanrılar bir ejderha gönderir. Bu ejder ağzından yeşim ve mücevherler saçarak, gördüğümüz kireçtaşından adacıkları oluşturur ve bu set sayesinde Çinliler burayı ele geçiremezler. Daha sonra bu ejder yeryüzünde yerleşmek için buraya konduğu zaman körfez Ha Long Bay adını alır. Ha Long “inen ejder” anlamına gelmektedir.

Peri masalı dekorlarına benzeyen bu körfezde yeşilliklerle kaplı üç binden fazla adacık bulunmaktadır. Kayaların bazılarının iç kısmı ve tepesinde tapınaklar yer alır. Kayalıkların arasında ve suyun üzerinde balıkçı köylerinde yerel halk yaşamlarını sürdürmektedirler. Köyler ahşaptan ve tek katlı olarak yapılmıştır. Aynı körfezde sayıları 366′yı bulan bir takımadalar grubu daha bulunur ki, bunlardan birkaçında konaklama imkanı vardır. Bu adaların en büyüğü Cat Pa Adası’dır. Halong Körfezi, suyu ve adalarıyla birlikte 1500 km² lik bir alanı kapsamaktadır. Halong Bay UNESCO’nun Dünya Kültür Varlıkları Listesi’nde yer almaktadır.

Iguazú Şelaleleri
http://sozcuhaber.blogspot.com
Bu doğa güzelliğini, Álvar Núñez Cabeza de Vaca 1542 yılında keşfetmiştir. Eleanor Roosevelt bu nefes kesici doğa mucizesine baktığında, ağzından şu iki kelime dökülmüş: "Poor Niagara" (zavallı Niagara)

Arjantin'in kuzeydoğusundaki Misiones eyaletinde, Arjantin, Brezilya ve Paraguay sınırları arasında yer alan Iguazu Şelaleleri cennetin dünya üzerindeki yansıması olmalı. Yarı tropikal yağmur ormanlarının çevrelediği Iguazu Milli Parkı, 275 adet şelaleyi ve 2000'den fazla bitki türünü barındıran, yaklaşık 550 çeşit kuş ve memelinin yaşadığı, 70.000 hektara yayılmış bir doğa harikası. Şelaleler bundan 200.000 yıl önce Parana ve Iguazu nehirlerinin birleştiği yerde oluşmuş. Guarani dilinde büyük su anlamına gelen Iguazu, 1542'de Ispanyollar tarafından keşfedilmiş, o zamana kadar burada Güney Amerika yerlileri Guaraniler yaşıyormuş. 1934'de milli park, 1984'de Unesco Dünya Mirası olarak kabul edilen Iguazu, gerçekten de korunması gereken doğal bir hazine.

Jeju Adası

 
Jeju, Güney Kore'nin en büyük adası. 300 yıldan fazla bir zamandır bu adada kadınlar denize dalıp yiyecek arıyor.
Erkekler balıkçı tekneleriyle Rusya ve Japonya açıklarına gidip bazen aylar sonra geri dönüyor. Kadınlar da bu sürede hem çocuklarının karnını doyurmak hem de denizden çıkardıklarını satarak para kazanmak amacıyla dalıyor.
Dalarken yanlarında sadece ağları ve kayalardaki deniz ürünlerini almak için kullandıkları kesici aletleri oluyor. Üstelik oksijen tüpü takmıyorlar ve her seferinde yukarıya çıkıp nefes alarak 10 metreye kadar inebiliyorlar.

Her yıl binlerce kişi tarafından jeju adasındaki tropik cennet olarak bilinen sights of love parkı 2004 yılında hizmete açıldı. Ve 2004 den bu yanan her zaman ziyaretçisi oluyor bu parkın. Bu parkın en büyük özelliği ise içinde bulunan erotik heykeller. Bu erotik heykellerin tasarımcıları güney korenin muhafazakar halkı içinde yaşıyan en ünlü heykeltraşların yapıtları. Ve Sürekli olarak heykeltraşlar bu park için yeni heykeller eklemeye devam ediyor.

Komodo Adası

Komodo, dragonların adası... Bu devasa kertenkeleler, dünyada yüz bin yıl önce yaşamış dinazorların soyundan geliyor.
Komodo, Bali’nin 500 km doğusunda yer alıyor. Birbirinden çok farklı iki ayrı sualtı ortamını barındırdığı için Komodo az bulunur bir yer. Kuzey kısmı, Flores ve Banda denizinden gelen ılık suyun (28°C) etkisiyle tipik tropik canlıların rastlandığı yerler. Güneyde ise, Hint Okyanusundan gelen daha soğuk suyun etkisiyle (20°C), kuzeyden çok farklı olarak, balina, balina köpekbalığı, manta ray, mola molaya (ay balığı) rastlamak mümkün.

Komodo Adası Video

Puerto Princesa Yeraltı Nehri

 
Filipinler Puerto Princesa Yeraltı Nehri, Güney Çin Denizi’ne dökülmeden önce bir mağaranın üzerinden akar. Ayrıca, Asya'da çok çeşitli ağaç bitki örtüsünü barındıran Palawan Orman’ını destekler. Tropikal Asya'da 8.0 kilometrelik bir akış yolu izler. Bu sistem 800 bitki türü ve 295 ağaç türüne ev sahipliği yapar. Puerto Princesa sadece bir kısmında gezinti yapma şansınız bulunuyor. Palawan, Filipinler, Puerto Princesa şehirlerinin 50 kilometre kuzeyinde yer alan Puerto Princesa Milli Parkı’nda 4.3 kilometreye kadar gidebileceğiniz rehberli kayık turlarına katılabilirsiniz.

Filipinler'de yer alan 8 kilometre uzunluğundaki Puerto Princesa Yeraltı Nehri, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Table Dağı

 
200 kilometre’yi aşkın bir uzaklıktan bile görülebilen ve 3 kilometre uzunluktaki dümdüz zirvesi ile Masa Dağı, Afrika’nın ve Dünya’nın en iyi bilinen yer şekillerinden birisidir.

Cape Town denince akla gelen ilk yer Table Dağı’dır. 6 dakikalık bir
teleferik yolculuğuyla dağın tepesine çıkılır. Bu yolculuk için kullanılan teleferik ise bir sanat harikasıdır. 360 derece dönebilen teleferik sayesinde yolculuk sırasında manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Teleferik yolculuğunu takiben iki kilometrelik bir yürüyüşün sonunda dağın zirvesine ulaşılır. Günbatımında okyanusun ve şehrin görünüúü nefes kesicidir ve bu noktadaki bistroda kahvenizi yudumlarken çekeceğiniz fotoğraflar ileride albümünüze bakarken aynı hazzı yaşamanızı sağlayacaktır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)