The Economist,'Erdoğan kurnaz ve otokratik!'

The Economist, Erdoğan'ın daha önceki hükümetlerden daha iyi olduğunu yazdı ancak...
The Economist, Erdoğan'ın daha önceki hükümetlerden daha iyi olduğunu yazdı ancak "kurnaz ve otokratik içgüdülü" dedi.

AK Parti hükümetinin dış politikasını öven The Economist, 'sıfır sorun' politikasını desteklerken, Erdoğan hakkında ise çarpıcı ifadeler kullandı.

KURNAZ VE OTOKRATİK

The Economist, "Recep Tayyip Erdoğan'ın aktivist dış politikası güçlü yönlere sahip. Ucuz popülizm bunlardan biri değil" yorumunu yaptı, Türkiye'nin dış politikasına yönelik suçlamalara ilişkin, Türkiye'nin "Komşularla Sıfır Sorun" politikasını sürdürmekte haklı olduğunu ancak Erdoğan'ın "kurnaz ve sık sık otokratik içgüdüsü" nün ihtiyatlı bir diplomasiye yardımcı olmadığını yazdı.

Dergi, Türkiye'nin bölgede olumlu bir rol oynaması için "kendi Kürtleri ile politik bir uzlaşmaya ulaşmak zorunda" olduğunu öne sürerken, İsrail konusunda ise, "Eğer Türkiye Batı ile iyi ilişkilerini korumak istiyorsa İsrail ile de çitleri onarmak zorunda" dedi.

Türkiye'nin "Komşularla Sıfır Sorun" politikasına The Economist'ten destek geldi. Dergi, "Recep Tayyip Erdoğan'ın aktivist dış politikası güçlü yönlere sahip. Ucuz popülizm bunlardan biri değil" yorumunu yaptı. Economist, Türkiye'nin dış politikasına yönelik suçlamalara ilişkin, Türkiye'nin"Komşularla Sıfır Sorun" politikasını sürdürmekte haklı olduğunu ancak Erdoğan'ın "kurnaz ve sık sık otokratik içgüdüsü" nün ihtiyatlı bir diplomasiye yardımcı olmadığını yazdı. Öte yandan, Türkiye'nin bölgede olumlu bir rol oynaması için "kendi Kürtleri ile politik bir uzlaşmaya ulaşmak zorunda" olduğunu öne sürülürken, İsrail konusunda ise, "Eğer Türkiye Batı ile iyi ilişkilerini korumak istiyorsa İsrail ile de çitleri onarmak zorunda" görüşü ifade edildi.

Haftalık İngiliz The Economist dergisi, "Türk Dış Politikası, Osmanlı Hayalperesti" başlıklı Türkiye'nin dış politikasını değerlendirdiği haberinde, "Recep Tayyip Erdoğan'ın aktivist dış politikası güçlü yönlere sahip. Ucuz popülizm bunlardan biri değil" spotunu kullandı.

Bu yıl birçok Arap'ın ilham için Türkiye'ye baktığına dikkat çeken dergi, Türkiye'nin sadece Müslüman bir dost ülke olmadığını belirtti, eski imparatorluk gücüne işaret etti.

"TÜRKLER BAZEN GECİKMİŞ OLSA DA İYİ TEPKİ VERDİ"

Economist, "Türkiye, aynı zamanda bütün yanlışlarına rağmen İslam dünyasında parlayan ve nadir görülen güçlü bir demokrasi ve başarılı bir serbest pazar ekonomisi sunuyor" ifadelerini kullanarak, "Türkler bazen gecikmiş olsa da iyi tepki verdi. Mısır'daki değişime ilk olarak çağrı yaptılar. NATO'nun Libya'daki müdahalesini desteklediler. Şimdi komşu Suriye'de Esat rejimine karşı olanları açık bir şekilde destekliyorlar" diye yazdı.

Dergide, Türkiye'nin aktif dış politikasının batının özellikle Amerika'nın eleştirilerini çektiği belirtilerek, bugünlerde Washington'un Türk hükümetini AB ve NATO'ya arkasını dönmekle suçladığı kaydedildi.

"Böyle şiddetli suçlamalara hak verilebilir mi?" diye soran dergi, "Bütünüyle hayır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen AKP, ilk olarak Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edilen 'Komşularla Sıfır Sorun' politikasını sürdürmekte haklı" yanıtını verdi.

"ÖNCEKİ HÜKÜMETLERE GÖRE BÜYÜK BİR İLERLEME"

Economist, "Bu, çoğunluğu kendi arka bahçelerini reddeden önceki hükümetlere göre büyük ilerleme" yorumunu yaparak, Türkiye'nin dış politikası eleştirilerinin "fazla abartılı" olduğunu, ancak "sıfır sorun" politikasında Ermenistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilgili tartışmaları çözmek için çabaların arttırılmadığına dikkat çekti.

Suriye konusunda ise Türkiye'nin reformları ve muhaliflerle eski rejim arasında diyalogu tartışması gerektiği yorumu yapılan haberde, "Erdoğan'ın kurnaz ve sık görülen otokratik içgüdüsü ihtiyatlı bir diplomasiye yardımcı olmuyor" görüşü öne sürüldü. Economist, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de doğalgaz araştırması olayının bunu gösterdiğini belirtti.

Suriye, İran ve Irak ile olan karmaşık ilişkilerin Başbakan Erdoğan'ın tavrının sonuçlarını teyit ettiğini öne süren Economist, "Türkiye bölgede olumlu bir rol oynamak için kendi Kürtleri ile politik bir uzlaşmaya ulaşmak zorunda" diyerek, Erdoğan'ın "PKK isyancıları" ile çatışmada sadece askeri çözüm kullanmasının geri adım olarak göründüğünü belirti.

BATI İÇİN İSRAİL'LE İYİ İLİŞKİLER KURMALI

İsrail konusunda ise, Erdoğan'ın İsrail karşıtlığını yurtdışında bir bedel ödemeden kendi evinde teşvik edebileceği, ancak bir hata yaptığı öne sürüldü. Dergi, "Eğer Türkiye Batı ile iyi ilişkilerini korumak istiyorsa İsrail ile de çitleri onarmak zorunda" ifadesini kullandı.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)