"Emekli, şimdiden alacaklı durumda"


Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, hükümetin 2012 yılı programında emekli maaşları için öngördüğü ilk altı ay için yüzde 4.22 zam tahmininin 20 gün içerisinde şaştığını belirterek, "Emekli, şimdiden alacaklı duruma geçti" dedi.

TÜED Genel Başkanı Ergün, 18 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan 2012 Yılı Programı'nın 20 günde şaştığını ifade ederek, "Emekli, şimdiden alacaklı duruma geçti" dedi.

Bakanlar Kurulu'nun 2012 hedeflerini içeren programı, 2011/2303 sayılı "2012 yılı Programının uygulanması, koordinasyonu ve İzlenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı" nın eki olarak 18 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanmıştı. Programa göre; işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, Ocak 2011 tarihinde bir önceki 6 aylık enflasyon oranında artırılacaktı ve bu rakam yüzde 4.22 olarak öngörülmüştü. Ancak Temmuz 2011-Ekim 2011 tarihlerini kapsayan 4 ay içerisinde bile enflasyon bu hedefi aşarak yüzde 4.39 oranında gerçekleşti.



"Emekli aylıkları açlık sınırının 100 TL altında"

Bu gelişmelerin umutlarını kırdığını belirten Ergün, yıl sonuna daha 2 ay olmasına rağmen 4 aylık enflasyonun bile tahminleri aştığını söyledi. Bu durumda emeklilerin şimdiden alacaklı duruma geçtiklerini ifade eden Ergün, "Açlık sınırı 913,29 TL'ye ulaşmışken, en düşük işçi emeklisi aylığı halen ek ödemeler dahil olmak üzere, 813,68 TL'dir. Yani aylıklarımız açlık sınırının yaklaşık 100 TL altında kalmıştır. İvedi olarak iyileştirme yapılmazsa emekli bırakın yoksulluğu açlıkla savaşır hale gelecektir. Bunu rakamlar söylemektedir" dedi. Ergün konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Emeklilerimizin beklentisi olan intibak düzenlemesinin henüz yapılamamış olması da, yaşanan bu sıkıntılı durumun şiddetinin daha ağır olarak hissedilmesine sebep olmaktadır. İntibak beklentisi içindeki milyonlarca emeklimiz yapılacak düzenlemeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Gecikilen her gün emeklimizin umutlarını da takatini de eritmektedir."


"Emekliye öngörülen zam 1 kg et fiyatına bile denk gelmiyor"

Emeklilerin 2012 yılına, programda öngörüldüğü gibi yüzde 4.22 zamla girseler bile en düşük emekli aylığının sadece 34,34 TL artışla; 813,68 TL'den 848,02 TL'ye yükseleceğini söyleyen Ergün, "Bu artış da neredeyse, 1 Kg et fiyatına bile denk gelmemektedir. Emekli artık, sözü edilen ekonomik büyümeden payı almak ve yıllardır kaybettiği satın alma gücünü yeniden kazanmak istemektedir" dedi. Ergün konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Ayrıca; daha zamlar elimize geçmeden, bu zamların neredeyse iki katını bulan vergi ve tüketim maddeleri zamları, önümüzdeki yılın biz emekliler için adeta zemheri anlamına geleceğini ortaya koymuştur. Bu sıkıntıyı emekli bir tek şekilde atlatabilir, o da bir an önce intibakların yapılarak aylıklara uygulanmasıdır. Tarihte bunun örneği vardır. 1970 senesinde intibakların hesaplanması uzun sürebilir endişesiyle; hükümet, emeklilere avans ödemeleri yapmış ve hesaplamalar tamamlanınca mahsuplaşma yapılmıştır. Yine aynı formül uygulanıp, emeklinin daha fazla mağdur edilmesi önlenebilir."


ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)