Eminağaoğlu, '12. Cumhurbaşkanı seçimleri 2012'de yapılmalı'


Anayasa değişikliği sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinde belirsizlik olduğunu belirten Hakim Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'ndan 12. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 30 Haziran-28 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılarak sonuçlandırılması konusunda gerekli kararları almasını istedi.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 5 yıl için seçilen 23. Dönem TBMM'nin, Anayasa ve yasa değişikliği karşısında, seçimin yapıldığı andaki hükümlere göre değil, daha sonra yürürlükte olan hükümlere göre 4 yıl için görev yapıldığını anımsatan Eminağaoğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de, önceki seçimin yapıldığı andaki değil, halen yürürlükte olan sürenin gözetilmesi zorunludur" dedi.

Ömer Faruk Eminağaoğlu, avukatı Ali Musa Sarıçimen aracılığıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin belirsizliğin kaldırılması ve seçim takviminin yayımlanması için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu. 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimine ve genel seçimlere ilişkin olarak ön görülen Anayasa değişikliklerinin 31 Mayıs 2007 tarihinde Meclis tarafından kabul edildiğinin belirtildiği başvuruda, "Cumhurbaşkanlığı seçimine ve genel seçimlere ilişkin düzenlemeler içeren Anayasa deşiklikleriyse ön görülen süre içinde yapılamamıştır. Bu değişiklikler ancak genel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonrasında 21 Ekim 2007 tarihindeki halkoylamasıyla kabul edilmiştir" denildi. Anayasa değişikliğiyle "çözüme kavuşturulmuş" olduğu düşünülen Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin siyasi ve hukuksal tartışmaların son bulmadığının kaydedildiği başvuruda, Eminağoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Avrupa Birliği tarafından hazırlanan Türkiye 2011 İlerleme Raporu'nda bile konu edildiğine dikkat çekti. Başvuruda, "Hukuk devleti bağlamında izahı güç olan bu belirsizliğin ilgili kurumlarca resen gözetilip, bir an önce çözüme kavuşturulması gerekir. Bu nedenle her halükarda mevcut belirsizliğin giderilmesi yönündeki taleplerin hukuksal haklılığı ortadadır" denildi.


Hukuk devletinin ayıbı

Devletin başının görev süresinin ne zaman dolacağı ve seçim sürecinin ne zaman başlayacağına dair belirsizliğin giderilmesinin kendisi tarafından talep edilmiş olmasının "hukuk devletinin" bir ayıbı olduğunu belirten Eminağaoğlu, Anayasa'nın, 31 Mayıs 2007 tarih ve 5678 sayılı Yasa ile değiştirilmeden önceki 101. ve 102. maddelerine göre, Cumhurbaşkanı'nın TBMM tarafından ve 7 yıllığına bir kez seçilebildiğini anımsattı. Gül'ün TBMM tarafından 11. Cumhurbaşkanı olarak 7 yıllığına seçildiğini ve görevine 2007 yılında başladığı bilgisine yer verilen başvuruda, yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanın halk tarafından ve 5 yıl için, en çok iki defa seçilebileceği hatırlatıldı. Başvuruda, şu değerlendirme yer aldı: "Değişikliğin yapıldığı ancak henüz yürürlüğe girmediği tarihte görevde olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili olarak veya 12. Cumhurbaşkanı'nın seçim süreci ile ilgili olarak, Anayasa'ya herhangi bir geçici madde konulmamıştır. Yapılacak ilk seçimin ne zaman gerçekleştirileceği konusu, seçimi gerçekleştirecek görevli mercilerce bizatihi Anayasa'nın yorumlanması ile çözülmesi gereken bir konudur. Keza Anayasa koyucunun süreye ilişkin iradesi, çıkarılabilecek bir yasal düzenlemeyle veya yorumla farklılaştırılamaz, değiştirilemez."


'Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde YSK görevlidir'

Anayasa değişikliklerine yönelik bilgilerin yer aldığı başvuruda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde belirsizlik olarak gösterilen ve çözülmesi gereken konular şöyle sıralandı: "11. Cumhurbaşkanı'nın seçiminden sonra gerçekleşen Anayasa değişikliği karşısında, seçimlerin hangi merci tarafından yapılacak ve sonuçlandırılacaktır. Anayasa'da ifade edilen, konu ile ilgili özel hükümler içeren bir yasanın çıkarılmaması durumunda mevcut Anayasa ve yasa hükümleri ile 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanacak mı? 11. Cumhurbaşkanının görev süresi 2014 yılında mı yoksa 2012 yılında mı sona erecek? 12. Cumhurbaşkanı seçiminin ne zaman yapılacak. Halk tarafından yapılacak 12. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 11. Cumhurbaşkanının aday olabilecek mi, seçimleri hangi merci gerçekleştirecektir?" Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi işlemlerinin milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre yapılacağını anımsatan Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili seçimin tüm sürecinde YSK görevli olduğunu belirtti.


'Gül'ün görev süresi belirlenmeli'

Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmünün yer aldığının altı çizilen başvuruda, "Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleşecek yasal değişiklikler, kuşkusuz Anayasa'da özel bir düzenleme ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri ayrık tutulmadığı için, oy verme günü bu süre içinde olacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanamayacaktır" denildi. Özel düzenleme yapılmadıkça 12. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinin başlayamayacağı şeklindeki yorumların dayanaksız olduğunun belirtildiği başvuruda, YSK'dan Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 2014 yılında mı yoksa 2012 yılında mı sona ereceğinin belirlenmesi istendi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM tarafından 2007 yılında 7 yıl için seçildiğinin ve aynı gün göreve başladığının kaydedildiği başvuruda, "11. Cumhurbaşkanı göreve başladıktan sonra 21 Ekim 2007 tarihinde yapılan halkoylaması ile yürürlüğe giren 5678 sayılı Yasa ile değişik Anayasa'nın 101. maddesine göre, Cumhurbaşkanı halk tarafından ve beş yıl için seçilecektir. Bir kişi de en çok iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecektir. Cumhurbaşkanının halk tarafından, en çok iki dönem için ve beş yıl görev yapmak üzere seçilmesi böylece 12. Cumhurbaşkanından itibaren söz konusu olacaktır" denildi.


Gül, 12. Cumhurbaşkanlığı için aday olabilir

Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM tarafından 7 yıl için bir kez görev yapmak için seçildiğinin, bu sürenin daha sonra 5 yıla indirildiğinin anımsatıldığı başvuruda, şu değerlendirme yer aldı: "Sonuçta geçerli olan beş yıl için görev yapacak olmasıdır. Aynı şekilde seçildiğinde, bir dönem görev yapmak koşulu ile seçilmişse de bu süre halen yürürlükteki kurallara göre en çok iki dönem şeklindedir. Bu nedenle 11. Cumhurbaşkanı, yapılacak olan seçimlerde aday olabilecek, seçilmesi durumunda bir dönem daha beş yıl için görev yapabilecektir. Bir dönem ya da iki dönem görev yapacak olması, halk ya da TBMM tarafından seçilmesine göre değil, süreye göre karara bağlanacak bir konudur. TBMM tarafından seçildiğinde de, sonuçta beş yıl görev yapacağına göre, halk tarafından da bir kez daha beş yıl görev yapmak üzere seçilebilecektir. Bu nedenle 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilecektir. Seçimlerin düzen içerisinde yürütülebilmesi için, seçim dönemi içinde YSK'nın ilke kararları ya da ilgili kararları alabileceği, Anayasa ve ilgili yasalar uyarınca tartışmasızdır. YSK, seçim döneminden önce de seçimlerin düzen içerisinde yürütülebilmesi, seçim süreci ve dönemindeki iş ve işlemler yönünden belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve sürecin bilinebilir kılınması için gerekli kararları alabilecektir. Bu kararlar, kuşkusuz seçim dönemi içindeki işlemlerin sağlıklı yürümesi için de alınan kararlardır."

Milletvekili seçimlerinde yeni kanun dikkate alındı

24. Dönem yasama meclisi seçimlerinin 12 Haziran 2011 tarihinde yapılmasına ve seçimlerin yenilenmesine, 3 Mart 2011 tarihinde karar verildiğinin belirtildiği başvuruda, YSK'nın 7 Mart 2011 gün ve 157 sayılı kararı ile ilgili yasalarda yer alan süreleri kısaltarak seçim takvimini ilan ettiği anımsatıldı. "Seçim süreci başlamadan da YSK'nın, seçim dönemindeki iş ve işlemlerle ilgili olarak gerekli kararları alabilme görev ve yetkisine sahip olduğu tartışmasızdır" denilen başvuruda, yürürlükte olan Anayasa hükümleri uyarınca 12. Cumhurbaşkanı seçimlerinin 28 Ağustos 2012 tarihine kadar yapılarak sonuçlandırılması gerektiği ifade edildi.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 5 yıl için seçilen 23. Dönem TBMM'nin, Anayasa ve yasa değişikliği karşısında, seçimin yapıldığı andaki hükümlere göre değil, daha sonra yürürlükte olan hükümlere göre 4 yıl için görev yapıldığının anımsatıldığı başvuruda, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de, önceki seçimin yapıldığı andaki değil, halen yürürlükte olan sürenin gözetilmesi zorunludur" denildi.

Ülke gündemini doğrudan ilgilendiren böyle bir konunun belirsiz bırakılmasının, seçme ve seçilme hakkına sahip tüm yurttaşları doğrudan etkilediğinin kaydedildiği başvuruda, Hukuksal belirsizliği giderecek biçimde 12. Cumhurbaşkanı seçiminin 30 Haziran 2012 ile 28 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılarak sonuçlandırılması konusunda gerekli kararların alınması istendi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)