Erciş il olacak mı?

Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP’nin “Erciş il olsun” teklifine Van’dan yanıt verdi: Bu, sorunu çözmez. Van ’büyükşehir’ olmalı.
İktidar ve muhalefet
bu kez Erciş için kapıştı
CHP’den sonra MHP’li milletvekilleri de depremin yaralarının sarılabilmesi amacıyla Erciş’in 82. il
olması için Meclis Başkanlığı’na yasa teklifi sundu.

Başbakan, Erciş ziyareti sırasında il olma taleplerini şöyle yanıtladı: İl yapılması burayı kalkındırmaz. Van’ın büyükşehir yapılması bölgeyi çok farklı hale getirecek.

Van’da art arda yaşanan deprem felaketlerinin ardından iktidarla muhalefet arasında “Erciş” polemiği yaşanmaya başladı. Muhalefet, Ercis’in yaralarının sarılması için bu ilçenin il yapılmasını teklif ederken Başbakan Tayyip Erdoğan, Van’ın büyükşehir yapılacağını açıkladı. CHP’nin 10 Kasım’da TBMM’ye verdiği “Erciş il olsun” teklifinin ardından dün de MHP aynı yönde bir yasa teklifini Meclis’e iletti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve arkadaşlarının hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde, Erciş’in il yapılarak yaralarının daha etkin ve hızlı şekilde sarılabileceği ifade edildi. Şandır önerinin gerekçesiyle ilgili, “Erciş merkezi bir ilçe. Van merkeze de uzak bir ilçe. Muradiye, Çaldıran ve Adilcevaz’ı içine alacak şekilde 300 bin nüfuslu bir il olmasını teklif ettik. Erciş’in il yapılmasının deprem sonrası yaralarının daha etkin ve hızlı şekilde sarılmasında faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

İyi bir ilçe olmalı
Dün bir kez daha Erciş’e gelerek incelemelerde bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, vatandaşların istek ve şikayetlerini dinledi. Erdoğan, ’il olma’ talebi üzerine Erciş’in il yapılmasının, ilçeyi kalkındırmayacağını vurgulayarak “Buranın adının il olması, burayı kalkındırmaz. Hakkari’yi zamanında il yaptık. Hakkari buradan daha mı iyi? Burası daha iyi. Mesele, buranın iyi bir ilçe olması.” diye konuştu. Van’ın 2014’ten itibaren Büyükşehir statüsüne geçeceğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, büyükşehir olmasının ardından bölgenin durumunun çok daha farklı olacağını kaydetti.

CHP’nin teklifi
CHP’nin teklifinde, “Erciş ilçe merkezi, il merkezi olmak üzere, Çaldıran ve Muradiye ilçeleri ile bucak ve köyler bağlanmak suretiyle Erciş adıyla bir il kurulacak. İlde merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları, bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren geçecek 30 günlük süre içinde ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak” ifadeleri yer almıştı.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)