Erdoğan Bayraktar, Bu Türkiye'nin Başarısıdır

"Bu kadar konut Erdoğan hükümetlerinin başarısı değil"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de son 9 yılda 4 milyon 800 bin konut yapıldığını belirterek, “Ben bunu Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak değil, Türkiye’nin başarısı olarak görüyorum” dedi. Bayraktar, "Bu işlerde usulsüzlük, yolsuzluk çok olur. Biz bu ülkede, aşırı kara odaklanmayı aşırı kazançtan kurtulmayı kendimize şiar edebilirsek Türkiye'nin kalkınmasında çok daha ileri bir mesafe alırız" diye konuştu.

Erdoğan Bayraktar, Güriş İnşaat’ın ev sahipliğinde İnşaat Sanayicileri İşverenler Sendikasının (İNTES) geleneksel akşam yemeğinde konuştu.

Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını anımsatan Bayraktar, “Dünyada mutlak refah, varlık, mutluluk içinde yaşayanlar yoksul insanların dertleriyle hemhal olmadıkça dünya huzur bulamaz” dedi. Dünyanın çok hızlı bir değişim içinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, dünyada en güçlü ülkenin ABD, en kalabalık ülkenin de Çin olduğunu belirtti. “Dünyada bu dengeler arasında bir cebelleşme, cedelleşme, ticarileşme, sosyal-ekonomik ilişki alabildiğine hız kazanmış” diyen Bayraktar, Türkiye’nin son yıllarda gelişmekte olan ülkeler içinde bir adım öne çıktığını, gelişmekte olan ülkelere yaklaştığını söyledi. Bayraktar Türkiye’nin bununla birlikte daha çok çalışması ve daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

HÜKÜMETİN BAŞARISI DEĞİL

“Gelişmişlik bir olgu ve vakıadır” diyen Bayraktar, “Japonya bundan 30 yıl önce bizim geçtiğimiz bu yoldan geçti. ABD, Almanya, İspanya da geçti. Kore kişi başına gelir seviyesini 15 bin dolar üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşüm problemlerini çözebildi. İspanya, Avrupa Birliği'ne girdikten 5 sene sonra, kişi başına geliri 17 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümlerini çözebildi. Türkiye'de son 9 senede 4 milyon 800 bin konut yapıldı. Bunu hükümetin başarısı olarak, Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümetlerinin başarısı olarak görmüyorum. Bunu Türkiye'nin gelişmişliği olarak görüyorum.”

DÖNÜŞÜMÜN BEDELİ 100 MİLYARLAR

Marmara Depreminden sonra Türkiye’de konut kalitesinin ciddi şekilde arttığını vurgulayan Bayraktar, bu depremin bir milad olduğunu; mimar, mühendis, şehir plancısı herkesin bakışını değiştirdiğini söyledi. “Yeterli midir, değildir” diyen Bayraktar, “Van nasırımıza, yaramıza basmıştır. Başbakan, iktidarıma da mal olsa bu düzeni değiştireceğim, demiştir. Bu çok zor bir iştir. Kaba hesapla ben diyeyim 100 milyar dolar; siz deyin 400 milyar dolara mal olur” dedi.

YOLSUZLUK ÇOK OLUR

Brezilya’nın kentsel dönüşüme 400 milyar dolar ayırdığını kaydeden Bayraktar, gecekondulaşma, çarpık yapılaşmanın beraberinde terör, esrar eroin kaçakçılığı, gibi illegal yapılanma getirdiğine dikkat çekti. Bu işin çok zor olduğunu tekrarlayan Bayraktar, “Usulsüzlük, yolsuzluk bu işlerde çok olur. Aşırı kardan kurtulmayı şiar edinirsek, Türkiye’nin kalkınması hızlı olur” diye konuştu.

LÜKS ŞARKINDIR BİZ KALİTELİ YAPACAĞIZ

Dönüşümün zor olduğunu ama mazerete sığınmayacaklarını vurgulayan Bayraktar, bunu yaparken kaliteyi, ergonomiyi, ekonomikliği ve fonksiyonelliği arayacaklarını anlattı. ‘Bunları yaparken de pratik ve basit yapacağız. Lükslük bizim işimiz değil. Lükslük eski şarkın yaptığıdır’ diyerek lüksten kaçan, kaliteyi yakalayan bir konuma gelinmesi gerektiğine dikkat çekti.

SOĞUK DUŞ

Türkiye’nin çalışmaktan başka çaresi olmadığını belirten Bayraktar, “Müteahhitler mutlaka kazanacak ama optimum kazanacak. 5 yıl önce Frankfurt’ta çok büyük bir kutlama vardı. Neyi kutluyorsunuz diye sorduğumda, ticari kazancımız yüzde 3 idi, yüzde 7’ye çıktı, onu kutluyoruz, dediler. Rutin işlerde kar marjları yüzde 3 ila 15 arasında olmalı. Yüzde 50-60 karlılık yok. Özellikli, çarpıcı ve riski çok olan işlerde para kazanabilirsiniz. Birlik, beraberlik ve bütünlük içinde olmalıyız. Allah'tan sonra vatan eksenini öne çıkarmamız lazım” dedi.

KENDİ KANLARINDA BOĞULACAKLAR

Van depreminde 80 ilden insanların yardım yağdırdığını belirten Bayraktar, ülkeyi bölmek isteyenlerin avuçlarını yalayacakları zamanın çok yakın olduğunu söyledi. Bayraktar, “Nihai hedefleri bu ülkeden yonga koparmak olanların kendi kanlarında boğulma zamanı çok yakın. Birbirimize çok daha fazla sarılmayılıyız, siyaset üstü anlayışla sarılmalıyız’’ diye konuştu.

TOKİ Başkanlığı döneminde 500 bin konut, 160 büyük eğitim ve araştırma hastanesi, 800 ilköğretim ve lise yaptıkları bilgisini veren Bayraktar, arkadaşlarının vatan-millet eksenli çalıştıklarını söyledi. ‘Yanlış varsa herkesin payı var, doğru varsa herkesin payı var. En çok da eğitimcilerin payı var’ diyen Bayraktar, bakanlığı döneminde herkesten yardım istediğini belirtti. TOKİ’de yaptıklarının 10 katını bakanlıkta göstereceklerini belirterek, 19.5 milyon konutun içindeki salaş yapıları söküp atacaklarını ifade etti.

Bayraktar, bunu yaparken de birinci eksenlerinin vatandaşı incitmemek, mutlu etmek olduğunu; ikinci eksenlerinin ise açıkgöz ve provakatörlere fırsat vermemek olduğunu söyledi.

ELEŞTİRİNİZİ KABUL ETMİYORUM

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu’nun inşaat sektöründe artık radikal adımların atılmasını isteyerek, “Biz mi kötüyüz bizi kesin atın, kanun mu kötü kanunu kesin atın” sözlerine Bayraktar şöyle karşılık verdi:

“9 yıldır yöneticilik yapıyorum. Şimdi de 61.kabine üyesiyim. Bu eleştirileri kabul etmiyorum. Bir öneriniz, eleştiriniz varsa bunu rapor halinde yazın getirin.”

Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)