Erdoğan İstedi, TSK Sildi

TSK o ismi tabeladan kaldırdı

Başbakan Erdoğan'ın, 8 ay önce isminin değiştirilmesini istediği 'Orgeneral Mustafa Muğlalı' tabelası kaldırıldı

VAN’ın Özalp İlçesi’nde uzun süredir tartışma konusu olan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’nda tabela değişti ve Mustafa Muğlalı adı kışladan silindi.

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle dev bayrak asılan kışlanın girişindeki ’Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’ yazısının silindiği bu sabah bayrağın kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Kışlanın girişindeki yazıyı silme işleminin 2 gün önce gerçekleştirildiği, ancak kışlanın girişi dev bayrakla kapatıldığı için yeni fark edildiği belirtildi.

MUSTAFA MUĞLALI KİMDİR?

1943 yılında bölgedeki asayişsizlik sırasında 33 köylüyü kurşuna dizdirdiği gerekçesiyle 1949 yılında idama mahkum edilen ve 1951 yılında cezaevinde ölen dönemin komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adının, bölgedeki askeri kışlaya verilmesi tartışmalara neden olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’den ’ismi indirin’ diye istekte bulunmuştu.
Adı ’2’nci Hudut Tabur Komutanlığı’ olan kışlaya, 6 Mayıs 2004 tarihinde ’Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’ adı verilmişti.

ATALAY: ŞEHİT ASTSUBAY ERKAN DURUKAN’IN ADI VERİLECEK

Van’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tabelası silinen Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’na, 26 haziran’da Van’ın Saray ilçesi Örenburç Köyü yakınlarında PKK’lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Astsubay Erkan Durukan’ın adının verileceğini açıkladı.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’ne Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte gelen Başbakan Yardımcısı Atalay, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı Atalay, bugün bir gelişmenin olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Burada biliyorsunuz o sürekli gündeme gelir. Muğlalı ismi verilen bir kışla vardı. Ve bunun ismi bu bölgede daima biraz rahatsızlık uyandırırdı. Bu kışlanın ismi şu anda değişti. Bu Genelkurmay Başkanlığı’nın Türkiye geneli bir çalışmasıdır. Sadece buraya da ait değil. Bütün bu tür yerlerin ismini gözden geçirip, yenileme ve mümkün olduğunca terörde verdiğimiz şehitlerin ismini verme yönünde bir kararıdır. Bir yönerge yaptılar. Ve bunu yıl sonuna kadar da Türkiye genelinde tamamlayacaklar. Bunun uygulamalarından biri de Van’da oldu. 2 gün önce o isim kaldırıldı oradan. Şimdi bir şehit Astsubayımızın, Erkan Durukan’ın, ismini buraya vermeyi planladılar. Bu da şu günlerde olduğu için biz de mutlu olduk. Bu işlerle ilgilenen, bu işlerlerle çalışmalar yürüten, koordinasyonunu yürüten hükümetin temsilcisi olarak da çok mutlu olduk. Bugünlerde güzel de bir mesajdır. Ve onu Kültür Bakanımız ve arkadaşlar da burada iken duyurmak istedim. Hayırlı olsun."

EŞİ ’SENİ VATANA HELAL ETMİYORUM’ DEMİŞTİ

Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adının silindiği Özalp İlçesi’ndeki kışlaya adı verilecek Astsubay Başçavuş Erkan Durukan, 26 Haziran 2011 akşamı, Van’ın Saray İlçesi’ne bağlı Örenburç Köyü yakınlarında PKK pususunda şehit düşmüştü.

İzmir’de toprağa verilen şehit Astsubay Erkan Durukan’ın eşi anasınıfı öğretmeni Emine Durukan, cenaze töreninde oğullları Doğukan ve Korcan’la tabuta sarılarak, "Seni vatana helal etmiyorum, Allah’a emanet ediyorum. Güle güle git, ciğerim aşkım benim. Nasıl öldürdüler seni" diyerek gözyaşı dökmüştü.

KIŞLAYA YENİ ADI ASILDI

Van’ın Özalp İlçesi’nde bulunan Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası’nın sökülen tabelasının yerine yenisi asıldı. Kışlaya 26 Haziran günü Saray İlçesi’nde meydana gelen çatışmada şehit düşen Astsubay Kıdemli Başçavuş Erkan Durukan’ın adı verildi. Özalp Belediye Başkanı BDP’li Murat Durmaz, bunun barış için atılmış adımlardan biri olduğunu söyledi. Başkan Durmaz, "Muğlalı adının kışladan indirilmesi ilçede sevinçle karşılandı. Yakınlarını bu olayda kaybeden vatandaşlar olay yerine gitmek istiyor. Ancak burası yasak bölge olduğu için girilmiyor. Bu yasaktan da vazgeçilmeli. Tabelanın değişmesi barış için atılmış adımlardan biridir" dedi.

DHA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)