Erdoğan, PKK'nin 6 milyar Avro'sunu sordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelede Almanya'ya yönelik beklentileriyle ilgili, ''Bunların uzantıları, bağlantıları çok çok farklı ve 6 milyar Avro gibi Almanya'da sadece toplanılmış para var ve bunlar tabi terör örgütüne mali destek olarak gidiyor. Bunlar tabi gerçekten üzücüdür, düşündürücüdür" dedi.

Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. ''Terörle mücadelede Almanya'ya yönelik somut olarak üç beklentiniz nedir?'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Böyle rakam tayin ederseniz bu beklenti olmaz. Ben sadece beklentimi genel bir çerçeve içerisinde ifade edeyim, o da şudur: Şu anda Alman yargısının geçmişte almış olduğu birçok kararlar var. Aslında terör örgütüne yönelik sadece şiddet değil, şiddetin ötesinde almış olduğu kararlar var ki o da şudur; yani şiddete yönelmese bile bu şiddete yönelik adımların herhangi bir teşebbüsüne vesile olacak adımların atıldığı dernekler bile bu tür yargılamanın içerisine girebiliyor ve bu konuda bütün yayınlarıyla, her şeyi ile yalan yanlış bilgilendirmeyle bu tür girişimler içerisinde bulunan derneklerin, kaldı ki bakın şu anda biz sizlerle basın toplantısındayız, kısa bir süre önce burada RTL binası işgal edildi.

Bunu işgal edenler kimler? Yine aynı şekilde bir siyasi partiyle ilgili böyle bir adım atıldı. Bunlar kimler? Bunların üzerinde durulması gerekir diye düşünüyorum. Bunların uzantıları, bağlantıları çok çok farklı ve 6 milyar Avro gibi Almanya'da sadece toplanılmış para var ve bunlar tabii terör örgütüne mali destek olarak gidiyor. Bunlar tabii gerçekten üzücüdür, düşündürücüdür. Ben inanıyorum ki başta değerli mevkidaşım ve Alman makamları, bunlar hususunda hassasiyetlerini daha da artıracaklardır.''

''Yük almaya geldiğimizi de hep ifade ettik''

Başbakan Erdoğan, Yunanistan'ın referandum kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, sorunun muhatabı olmadıklarını ve kararın Yunanistan hükümeti tarafından alındığını söyledi.

Avro bölgesi ile yapılan görüşmeler ardından böyle bir karar verildiğini ifade eden Erdoğan, ''Bizden çok Avro bölgesindeki ülkeler ile Yunanistan arasındaki bir sorundur. Ben yine de çok sevdiğim değerli dostum Yorgo'nun bu sıkıntılı dönemden Avro Bölgesi ile birlikte çıkmasını temenni ederim'' diye konuştu.

Erdoğan, ''Türkiye'nin şu anki AB'ye üye olması sizin açınızdan ne kadar cazip?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Bizim Avrupa Birliği ile olan tam üyelik süreci mevcut gelişmelerden farklı. Fakat bizim Avrupa Birliği ile olan bu üyelik sürecimizin hedefinde ekonominin ötesinde çok farklı ilişkiler var. Bu siyasidir, sosyaldir, ekonomiktir, bütün bunları kapsayan geniş çerçevede bir olaydır. Avrupa Birliği coğrafyası içerisindeki üye olarak bütün bu ülkelerle olan birlikteliğimiz hem Avrupa Birliğine güç katacaktır, hem bize güç katacaktır.
Biz oraya bir yük olmaya değil, yük almaya geldiğimizi de hep ifade ettik. Hele hele şu anda kurumlarıyla, kuruluşlarıyla ve Kopenhag siyasi kriterleri olsun, Maastricht ekonomik kriterleri olsun, bunları zaten şu anda uygulama çerçevesi içerisinde yerine getiren bir Türkiye olarak, özellikle Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde süratle bunu gerçekleştirmenin arzusu, gayreti içerisindeyiz. Olur, olmaz... Bunun kararını tabii nihayetinde liderler kendi aralarındaki zirvelerde vereceklerdir. Bizim bu noktadaki attığımız adım devam etmektedir. Temennimiz sonu hayırlı olsun.''

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)