Erdoğan'ı samimi bulmadılar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim olaylarıyla ilgili açıklamaları Tunceli'de ilgi ile izlendi.

Erdoğan'ın 'Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum' sözleri olumlu karşılanırken, birçok Tuncelili Erdoğan'ı samimi bulmadığını belirtti. Tuncelilier, arşivlerin ve mezarların açılmasını istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dersim olaylarına ilişkin yaptığı tarihi konuşma, Tunceli’de ilgiyle izlendi. Yurttaşlar, kahvehanelerde pür dikkat başbakanın açıklayacağı belgelerin ne olacağını merakla bekledi. Başbakan’ın konuşması öncesi kahvehanelere doluşan Tuncelililer, konuşmayı başından sonuna kadar dikkatle dinledi. 80 yaşındaki Mehmet Katurman, “Kürsüde konuşmak yetmiyor, samimi değil arkasını getirmiyor. Herkes biliyor ki 1938 Dersim'in kökü kazındı bu gerçektir gizlenemez. Açılım dediler sonunu getirmediler bu nedenle Dersim açıklamalarının sonunu da getirirler mi bilmiyorum” diye konuştu.

Murat Parlak ise “Başbakanın devlet adına katliam nedeniyle özür dilemesi oldukça önemli” dedi. Dersimle ilgili tüm arşivleri açmasını isteyen Hasan Tokses de “Dersim katliamıyla ilgili bizler çok şey biliyoruz. Ancak önemli olan tüm Türkiye’nin bundan haberdar olması. Bu nedenle Başbakanın bütün arşivleri açmasını bekliyoruz” diye konuştu. Başbakanın Dersim katliamını siyasi malzeme yaptığını ifade eden Cemal Kaya ise; “Başbakan tek başına iktidar gerekeni yapması gerekiyor. Eğer Dersim konusunda samimiyse tüm arşivleri açsın. O dönem topluca gömülen insanların mezarlarını açsın” dedi. Hüseyin Gül de Başbakan’ın konuyu suiistimal ettiğini ifade ederek, Dersim olaylarıyla ilgili açıklama yapan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün de geri adım atmaması gerektiğini söyledi.

Esnaf Hıdır Mercan da, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı’nın çıkıp kamuoyuna açıklama yaparak devlet adına özür diliyorum demesini alkışladım ve çok olumlu buldum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da aynı şekilde geçmişiyle yüzleşip o dönemi sorgulamalı. Elbettedeki Dersim olaylarında Kılıçdaroğlu ve bugünkü CHP sorumlu değil ancak CHP’nin o dönemki yetkilileri ve görevde olanlar ile bu olaylar ile ilgili kimin imzası varsa çıkıp onlar adına özür dilesin. Kılıçdaroğlu bu konuda cesur davranmalıdır” dedi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)