‘Genç subaylar’ Atina’yı karıştırdı

Törende “cunta marşı”nı söylemesi darbe söylentisi yarattı
Askeri öğrenciler 1973’te cuntaya karşı yapılan öğrenci ayaklanmasının yıldönümünde törenlerin sona ermesinin ardından sahneye çıkarak, cunta yanlısı konuşmalar yaptı ve marş söyledi.

Yunanistan’da, Kara Harp Okulu (Sholi Evelpidon) öğrencilerinin, 1973 yılında “Albaylar Cuntası”na karşı yapılan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının yıl dönümü kutlamaları sırasında “cunta marşı”nı söylemesi ülkede askeri darbe tartışmalarını gündeme getirdi. To Vima gazetesi, Kara Harp Okulu’nda 17 Kasım öğrenci ayaklanmasıyla ilgili düzenlenen törenin ardından, bazı öğrencilerin cunta yanlısı konuşmalar yaparak marşlar söylediğini duyurdu.

‘Mini darbe’ yaptılar

To Vima’nın haberine göre, törenin yapıldığı salonda, okul komutanı ve subayların ayrılmasının ardından kapıları kapatarak kürsüye çıkan öğrencilerin başkanı, “21 Nisan ihtilalinin saptırıldığını” iddia ederek, sinevizyon ekranındaki Teknik Üniversite’nin görüntüsünü kapattı. Daha sonra, yanına çağırdığı bir grup okul arkadaşlarıyla birlikte “cunta marşını” söyleyen öğrenci başkanının bu hareketi salonda bulunan çoğu öğrenci tarafından alkışlandı. To Vima, olayı öğrenmesinin ardından Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos’ın, söz konusu öğrencinin okuldan atılması ve törende yaşananlarla ilgili yeminli soruşturma başlatılması talimatı verdiğini belirttiği haberinde, harp okulu öğrencilerinin bu hareketinin ordunun içinde hala “cunta kalıntıları” bulunduğu konusunda şüpheler yarattığı yorumunda bulundu. Gazete, öğrencilerin bu hareketini bir “mini darbe” olarak nitelendirdiği haberinde ayrıca, daha önce de dış basında Yunanistan’da “askeri darbe ihtimali”nden söz edilen haberler çıktığına dikkati çekti. Yunanistan’da, kısa bir süre önce ordudan emekli subaylar siyasi parti kurduklarını açıklamıştı.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)