Guatemala'nın yeni cumhurbaşkanı eski bir general


Guatemala ordusunun emekli generallerinden Otto Perez Molina, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan zaferle çıktı.

Seçim Komisyonu yetkilileri, Molina'nın oyların yüzde 55'ini, rakibi Manuel Baldizon'un ise yüzde 45'ini aldığını açıkladı.

Perez Molina, 1990'larda iç savaşın sona ermesinden bu yana ülke yönetiminde görev alan ilk eski asker olacak.

Her iki aday da suç örgütleri ve ülkedeki Meksikalı uyuşturucu çeteleriyle mücadele vaadinde bulunmuştu.

Guatemala, uyuşturucunun Güney Amerika'dan ABD'ye taşınmasında kilit güzergahlardan.

Sağcı Yurtsever Partisi adına yarışa giren Molina, polis sayısını 10 bin, asker sayısını da 2 bin 500 kişi artırmayı planlıyor.

İNSAN HAKLARI İHLALİYLE SUÇLANMIŞTI

Molina, insan hakları örgütleri tarafından, orduda görev yaptığı dönemde Guatemala'nın iç savaşı sırasında çatışmaların şiddetli olduğu bölgede ağır insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuluyor. Kendisi ise iddiaları mesnetsiz olarak niteliyor.

Guatemala'da 200 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 36 yıl süren çatışmaların ardından demokrasiye 1996'da geçilmişti.

Guatemala'nın 14 milyonu bulan nüfusunun yarısı yoksulluk düzeyinde yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Alvaro Colom, görev süresi bir yılla sınırlı olduğu için yeniden aday olamamış, yerine eşini yarışa sokma çabası ise başarısız olmuştu.

Anayasa cumhurbaşkanının yakınlarının da adaylığını yasakladığı için Colom çifti ''anlaşarak'' boşanmış, ama bu girişimleri sonuç vermemişti.

BBC Türkçe
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)