Gül'den Suriye'ye uyarı!

Financial Times'ın Türkiye muhabiri Daniel Dombey'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le mülakatının ayrıntılarını aktardığı haberin başlığı bu.

'Türk lider, ülkesinin dünya sahnesindeki rolüne vurgu yapıyor' diyen Dombey, Gül'le mülakatı, cumhurbaşkanının Türkiye'nin Orta Doğu ve ötesindeki diplomatik hamlesini ve Amerika Birleşik Devletleri'yle yeni yakınlığını anlattığı bir 'ufuk turu' olarak niteliyor.

İki ülke arasında geride kalan uzlaşmazlıkların iki başkentin Arap baharına tepkilerindeki farklılıklarından kaynaklandığını hatırlatan Financial Times muhabiri, daha ölçülü tavır sergileyen Gül'le daha zorlayıcı bir tutum izleyen Başbakan Erdoğan arasındaki yaklaşım farklılıklarına da dikkat çekiyor, 'Ama iki lider de, Türkiye'nin değişim geçiren rolünün altını çiziyor' diyor.

Gül, Türkiye'nin son 10 yılda kaydettiği başarının Arap dünyasını etkilediğini belirtirken, özellikle nüfusunun büyük bölümü Müslüman olan, laik, demokratik ve serbest piyasa modelini izleyen bir ülke olmasına işaret ediyor. 'Bu nedenle, Arap dünyasının Türkiye'yi yakından izlediği, Türkiye'nin de dolaylı bir nüfuza sahip olduğu' görüşünde Gül.

Suriye'deki gelişmeleri irdelerken, Şam'ın geçmişte olduğu gibi PKK'ya destek vermek gibi tehlikeli bir oyuna girişeceğini zannetmediğini kaydeden Gül, ama yine de gelişmeleri yakından izlediklerinin de altını çiziyor.

Avrupa Birliği'yle ilişkileri değerlendirirken, birliğin olumsuz tavrının Türkiye kamuoyunda yabancılaşmaya neden olduğuna işaret eden Gül, ülkenin düşük bütçe açığı ve kamu borçlarına gönderme yaparak, 'Şu anda Maastricht kriterleri konusunda çok sayıda AB üyesinden daha iyi durumdayız' diyor.

Financial Times muhabiri, Gül'ün Washington'la ilişkileri hiç olmadığı kadar sağlıklı sözleriyle tarif ettiğini aktarırken, geçen yıl İran'a yaptırım kararını veto eden Türk dış politikasındaki değişime ve Türkiye'nin füze kalkanı projesi kapsamında NATO radarlarına evsahipliği yapmayı kabul etmiş olmasına dikkat çekiyor.

Gül de, füze kalkanının Tahran'ı değil, füzeleri hedef aldığını vurguluyor.

Türkiye'yle İsrail arasındaki gerilim de haberdeki ayrıntılar arasında. Financial Times muhabiri Dombey, Amerikalı üst düzey yetkililerin sorunlar konusunda Türk liderleri değil, İsrail başbakanı Binyamin Netenyahu'yu suçlama eğiliminde olduklarını aktarıyor.

Vatan
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)