HES karşıtları ülkeyi sevmiyor


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye'de hidroelektrik santrallerinin yapılmasına karşı olan "çevreci geçinen gruplar" olduğunu söyleyerek, bu grupların bir kısmının "çevreci kisvesi" adı altında dışarıdan finanse edildiğini savundu.

Aydıner İnşaat A.Ş'nin ev sahipliğinde İNTES'in "Türkiye'nin Enerji Gündemi" konulu "160. Geleneksel toplantısı" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla Ankara gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Koçoğlu, enerjinin önemine vurgu yaparak, "Ben senin ülkene demokrasi getireceğim diye ithal demokrasi geliyor enerji için" dedi. Türkiye'de üretilen enerjinin yüzde 75'inin ithal enerji olduğuna dikkat çeken Koçoğlu, Türkiye'nin kendi enerjisini kullanabilmesiyle cari açığın önüne geçilebileceğine işaret etti. 2023 yılına kadar Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girme hedefi bulunduğunu söyleyen Koçoğlu, dünyada kişi başına düşen enerji talebinin sürekli artış eğiliminde olduğunu ifade etti. Koçoğlu enerji talebinin 2020 yılında yüzde 65, 2050 yılında ise yüzde 250 oranında artacağını söyledi.

"Türkiye'de hidroelektrik gibi santraller çok olsa ben de pek nükleer santral istemem"

Koçoğlu, konuşmasında yapımı gündemde olan nükleer santrallere pek sempatik bakmadığını ifade ederek, "Türkiye'de hidroelektrik gibi santraller çok olsa ben de pek nükleer santral istemem" dedi. Türkiye'nin teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelinin yüzde 50-60 milyar kwh olduğunu söyleyen Koçoğlu, 2010 yılı itibariyle yaklaşık 53 milyon kwh hidroelektrik enerji üretim potansiyelinin devreye alındığını söyledi. Koçoğlu, Türkiye'nin potansiyelinin ise yaklaşık yüzde 35 olduğunu belirtti.

HES'lere destek vermiyorsanız bu ülkeyi sevmiyorsunuz

Koçoğlu, Türkiye'de hidroelektrik santrallerinin yapılmasına karşı olan "çevreci geçinen gruplar" olduğunu söyleyerek, bu grupların bir kısmının "çevreci kisvesi" adı altında dışarıdan finanse edildiğini savundu. Koçoğlu, Türkiye'de faaliyette bulunan bazı çevreci derneklerin merkezinin yurtdışında olduğuna işaret ederek, "Bu ülkeyi sevmek, bu ülkenin yenilenebilir kaynaklarının kullanımına destek vermektir. Destek vermiyorsanız bu ülkeyi sevmiyorsunuz demektir" dedi.

Koçoğlu ayrıca, HES'lere karşı açılan davaların çok uzun sürdüğünü işaret ederek, bu konuda ihtisas mahkemelerinin kurulmasını önerdi. Koçoğlu, bu şekilde "çevreci kisvesi içerisindeki hain adamlara engel olunabilineceğini" dile getirdi.

ANKA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)