İktidar, Sam Amca’ya teslim

Biden, “Türkiye ile yakın istişare ve işbirliği içinde olmadığımız bir uluslararası konuyu düşünemiyorum bile” dedi.

AKP iktidarı Sam Amca’ya teslim

Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretiyle ilgili yapılan açıklamalar, AKP’nin ABD’nin dümen suyundan gittiğinin itirafı niteliği taşıyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2 Aralık’ta Türkiye’ye gelerek, Türk liderlerle görüşecek ve Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne katılacak. Biden’in ziyaretinin ana gündem maddesini Suriye ile İran’ın oluşturması bekleniyor. Ziyaret ile ilgili olarak ABD’li yetkililerin yaptıkları açıklamalar, AKP hükümetinin Washington yönetimine tam anlamıyla teslim olduğunun itirafı niteliğinde. Biden’in yetkililerle yapacağı görüşmelerde PKK terörü de görüşülecek. Ancak Washington’un Türk ordusunun Kuzey Irak’a girerek Kandil sorununu çözmesine sıcak bakmadığı için, görüşmenin terörle mücadelede anlık istihbarat yardımı konusuyla kısıtlı kalacağı ifade ediliyor. Biden’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, Biden’in Türkiye seyahatiyle ilgili bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Biden’in, Fener papazı Bartholomeos ile de bir araya geleceğini öğrenildi.

Türkiye’nin, ABD’nin yıllardır çalıştığı köklü müttefiki olduğunu belirten Blinken, Türkiye’nin Libya’daki rolü ve Suriye’ye karşı baskılarını hatırlattı. Blinken, “Türkiye ile yakın istişare ve işbirliği içinde olmadığımız bir uluslararası konuyu düşünemiyorum bile” dedi. Türkiye’deki görüşmelerde iki ülkenin Arap Baharı’ndaki ülkelere ekonomik ve siyasi reformlar yolunda desteğinin ele alınacağını belirten Blinken, İran’ın olası ABD saldırısında Türkiye’deki radarları vuracağına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, “Tehdit edici açıklamalar yapmak İranlıların da hiç kimsenin de yararına değil” dedi. Türkiye ile İsrail arasındaki gerginlik konusunda ise Blinken şöyle konuştu: “ABD olarak iki ülkenin durumu bize üzüntü veriyor, çünkü bu iki ülke ABD’nin çok yakın ortakları.” Blinken, Biden’in, özellikle son terör saldırıları ışığında, birinci olarak terör örgütü PKK ile mücadelede ABD’nin Türkiye’ye sağladığı yardımı konuşacağını kaydetti.

Haberinyeri

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)