İlhan Cihaner’in yargılanmasına izin

HSYK, İlhaner hakkında kovuşturma açılmasına izin verdi.
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesi, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin Cihaner’in 14 sanıkla birlikte yargılandığı Ergenekon davasına devam edilebilmesi için HSYK’nın ‘kovuşturma (dava) açılmasına izin vermesi’ kararı doğrultusunda yaptığı soruşturmayı tamamladı. Daire, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası ile ve Ergenekon iddianamesindeki iddiaları temel alarak Cihaner hakkında kovuşturma açılmasına izin verdi. HSYK, Cihaner hakkında iddianame hazırlanması için Erzincan’a en yakın başsavcılık olan Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na dosyayı gönderdi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cihaner hakkında iddianame düzenleyerek davaya devamı sağlaması bekleniyor. Mahkemenin Cihaner’in milletvekili seçilmiş olması nedeniyle dokunulmazlık kapsamına alarak durma kararı vermesi ise zayıf ihtimal olarak görülüyor.

İki karşı oy
HSYK 2. Dairesi’nin kararına, üyeler Ali Suat Ertosun ile Ziya Özcan karşı çıktı. İki üyenin karşı oy yazılarında birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar hakkında ‘terör suçu’nda soruşturma yapılması halinde yargılamanın sadece Yargıtay’da yapılabileceğini belirterek şöyle denildi: “Birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar, CMK’nın 250. maddesiyle görevli (özel yetkili) ağır ceza mahkemesinde yargılanamaz. Anayasa Mahkemesi ya da Yargıtay’ın yargılayacağı kişilerin soruşturulması, özel yetkili Cumhuriyet savcısına kapalı bir alandır. Cihaner hakkındaki soruşturma başından beri mevzuata aykırı yapılmıştır.”
‘İsmail Ağa’da haklı çıktı’
Karşı oy yazısında Cihaner’in soruşturma yaptığı İsmail Ağa Cemaati üyelerine yönelik soruşturmanın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince el konulmasının da doğru olduğuna da dikkat çekilerek “Ayrıca İsmail Ağa Cemaati üyeleri hakkında Cihaner tarafından yürütülen soruşturmanın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından silahlı terör örgütü olduğu iddiasıyla alınması müteakip düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçundan açılan davanın, Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesince beraatla sonuçlandırılması, sadece bir kısım sanıkların yasaklara aykırı eğitim kurumu açmak suçundan cezalandırmaları da üzerinde durulması gereken bir husustur “ denildi.

İlk kurşun
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)