Iraklı Şii lider Sadr: "ABD, Ortadoğu'yu işgal arayışında"


Irak parlamentosunda önemli bir nüfuzu bulunan Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, ABD'nin Ortadoğu'yu işgal etme arayışında olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen ay ABD kuvvetlerini Irak'tan çekileceğini duyurmasının ardından ilk kez El Arabiya televizyonuna konuşan Sadr, Obama'nın bu yıl sonunda Amerikan kuvvetlerinin çekileceği yönündeki açıklamasının kendisini tatmin etmediğini belirtti.

ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesinin, ABD'nin geride binlerce diplomat ve güvenlik görevlisi bırakacak olması nedeniyle ancak kısmi bir çekilme olarak adlandırılabileceğini kaydeden Sadr, “Amerikan işgali Irak'ta başka adlar altında mevcudiyetini sürdürecek” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamalarda ABD'nin bölgede 40 bin kişilik bir kuvvet bulundurmaya devam edeceğini bildirdiğine dikkati çeken Sadr, “ABD sadece Irak'ı değil, diğer Müslüman ülkeleri de işgal ediyor. Irak'ı işgal etmek, Irak'ın çevresini işgal etmek ve sonra Ortadoğu'yu denetim altına almak demektir” diye konuştu.

"ABD ORDUSU TEMELLİ OLARAK ÇIKSIN"

Irak'ta zaman zaman ABD askerlerine yönelik saldırılar düzenleyen önemli bir milis gücüne sahip olan Sadr, taraftarlarının son aylarda ABD askerlerine yönelik saldırıları “ABD'ye kalmak için bahane yaratmamak amacıyla” yavaşlattıklarını söyledi. Sadr, “Amerikan askerlerine şunu söylüyorum: Temelli olarak çıkın” dedi.

ABD yönetimi, Irak'taki onbinlerce Amerikan askerinin çekilmesinin ardından bölgede doğacak iktidar boşluğunu önlemek amacıyla Irak sınırının öte tarafındaki Kuveyt'i de içine alan bölgede asker sayısını artırıyor.

Irak'ta halen 33 bin asker bulunduran ABD, Irak'tan askerlerini çektikten sonra da ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinde çalışan tamamen sivil özel sözleşmeli personelle Irak güvenlik güçlerini eğitmeye devam edecek.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)