İstanbul'da yıkıcı deprem ihtimali nedir?


Uluslararası Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Norveç Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, İstanbul’da 30 yıl içerisinde Richter ölçeğine göre 7 veya 8 büyüklüğünde deprem olasılığının yüzde 30 olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Prof. Dr. Jens Havskov, Van ve Erciş’i vuran depremin sürpriz olduğunu anlattı. Oldukça yüksek hasara yol açan depreme neden olan fayın bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr. Jens Havskov şunları söyledi:
“Yüzeyde iz vermeyen bu fay şimdiye kadar bilinmiyordu. Eğer bölgede son 10-15 yıl içerisinde meydana gelen küçük depremler uzun süreli takip edilseydi belki bu fayın farkına varılırdı.”
Van’da 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından 9 Kasım’da merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ayrı bir sarsıntı olamayacağını da söyleyen Prof. Dr. Jens Havskov şöyle devam etti:“Bu 10 kilometre yakınlarında meydana gelen deprem artçıdır. Parçalı fayın çok fazla olduğu bölgede 5 binden fazla artçı meydana gelmesi normal. Bölgede imkânsız olmamakla birlikte önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde bu büyüklükte ikinci bir deprem olması muhtemel değil. Fayların üçlü eklem oluşturduğu Karlıova bölgesi çok önemli. Burası çok parçalı bir yapı gösteriyor. Doğu Anadolu’nun kuzey doğusu ve doğu anadolu fayı da uzun zamandır hareket etmiyor. Buralara da dikkat etmek gerekiyor.”

YeniMesaj

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)