İtalya’da Mario Monti dönemi

İtalya’da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun hükümeti kurma görevini verdiği Mario Monti, Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarıyla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’de yaklaşık bir saat kaldıktan sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen ve bu görevi kabul eden Mario Monti, buradan ayrıldıktan sonra ilk olarak Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ile buluştu. Fini ile yarım saatlik bir görüşme yapan Monti, meclisin ardından Senato’ya geçti.

Senato’da Cumhuriyet Senatosu Başkanı Renato Schifani ile istişarelerde bulunan Monti, buradaki temaslarını tamamlayarak, eski başbakan Silvio Berlusconi ile başbakanlık binası Chigi Sarayı’nda buluştu. Bu görüşmenin de yarım saat sürdüğü belirtildi.

Monti’nin yarın sabah saat 10.00’dan itibaren siyasi parti temsilcileriyle görüşeceği bildirildi.

Kısa bir süre önce hayat boyu senatör de ilan edilen Mario Monti’nin hükümeti kurma görevini üstlenmesinden sonra Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, "Roma’dan gelen işaretler cesaret verici" şeklinde durum değerlendirmesi yaptıkları ifade edildi.

BERLUSCONİ’DEN SON DAKİKA GOLÜ

İTALYA’da dün görevinden istifa eden Silvio Berlusconi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun yeni hükümet başkanına görev vermesine dakikalar kala, son dakika golünü attı. Son kez Başbakanlık ofisini kullanan Berlusconi, burada yaptığı basın açıklamasının görüntü kayıtlarını basın mensuplarına dağıttırdı. Berlusconi açıklamasında açık bir şekilde, "Dün gidişimi kutlayanların tamamına demeliyim ki, bugün İtalya’yı iyiye götürmeye iki kat daha fazla çalışacağım" diyerek, siyaset sahnesinden çekilmeye hiç niyeti olmadığını açıkça ortaya koydu.

Napolitano’nun, hükümeti kurma görevini vermesine kesin gözüyle bakılan Mario Monti ile Cumhurbaşkanlık Sarayo Quirinale’de görüşme yaptığı sırada, haber kanallarında ’flaş’ olarak tamamı yayınlanan açıklama ülkede bomba etkisi yarattı. Görüntülerde oldukça gergin ama bir o kadar da kararlı bir ifadeyle konuştuğu gözlenen Berlusconi, "Sevgili İtalyanlar, bugün geleceğimizi toprağın altına gömen kritik bir meydan okumayla karşı karşıyayız. İnanıyorum ki sadece birlik ve beraberlik içinde bu meydan okumaya karşı durabiliriz" dedi.
Son 18 yıldır İtalya için çalıştıklarını belirten Silvio Berlusconi, "Daha büyük bir sorumlulukla devam edeceğiz" diyerek, "Dün de üzerimize düşeni yaptık. Rekor kısalıkta bir zamanda, AB’nin önerdiği refarmların yarısından fazlasını karşılayan istirar paketini geçirdik. Bu yasa Avrupalı partnerlerimize ve piyasalara İtalya’nın sorumluluklarını yerine getirebileceğini göstermektedir" diye konuştu. Berlusconi, İtalya’nın spekülasyonlardan zarar görmemesi adına istifa ettiğinin altını çizerek, yüzlerce kişinin yuhalamasına karşın milyonlarca İtalyan’ın yanında yeraldığını iddia etti.

Berlusconi konuşmasının sonunda "Dün gidişimi kutlayanların tamamına demeliyim ki, bugün İtalya’yı iyiye götürmeye iki kat daha fazla çalışacağım" diyerek, Berlusconi devrinin henüz nihayete ermediğinin altını çizdi.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)