İzmit Körfezi, denizanası istilasına uğradı


Körfezi işgal ettiler
En son iki yıl önce zehirli Pusula denizanası istilasına uğrayan körfezde son iki günde ortaya çıkan bu manzara görenleri şaşkına uğratıyor.

İZMİT Körfezi’nin başta İzmit Körfezi’nin başta İzmit Marina bölgesi olmak üzere tüm sahil şeridi deniz analarının istilasına uğradı. Son 2 günde görülen ve bugün daha da artan denizanaları su yüzeyini tamamen kaplarken, uzmanlar bu artışın kirlilikten kaynaklanmış olabileceğini, endişenecek bir durum olmadığını söyledi.

İzmit Körfezi’nde 2 yıl önce görülen zehirli olduğu belirlenen ’Pusula denizanası’ olarak da adlandırılar değişik renklerdeki denizanalarından sonra bu yıl ilk kez bu kadar fazla denizanası görüldü. İzmit Körfezi’nin doğusunda İzmit, Başiskele, Derince sahillerinde daha fazla görülen ve sahile yakın noktada su yüzeyini tamamen kaplayan denizanalarını görenler şaşkına döndü. Deniz otobüsü ve vapurun oluşturduğu dalga ile kenara vuran denizanalarının yığınlar oluşturması da dikkat çekti.

ASIL NEDEN DENİZ KİRLİLİĞİ

Kocaeli Üniversites Gazanfer Bilge Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Bölümü öğretim görevlisi Yardımcı Doç.Dr. Cem Erkebay, denizanalarının sayısının artmasının ana nedeninin kirlilik olduğunu söyledi. Kirleticilerin kıyı kesiminde olduğu için denizanalarının yoğun biçimde kıyıda göründüğünü söyleyen Erkebay, "Denizde besleyici elementler arttığında, planktonlarla beslendiklerinden hızla çoğalırler. Bunun da asıl nedeni kirliliktir. Kirleticiler en yoğun kıyı kısımlarında olduğu için o yüzden kıyıda daha fazla görülür" dedi.

Hergün sahilde yürüyüş yaptıklarını ve ilk kez bu kadar yoğun denizanası gördüklerini belirten Nurşen Şenol, şöyle konuştu; "Marina bölgesinde hemen hemen hergün yürüyüş yaparak deniz kenarında gezinti yapıyoruz. Fakat bir kaç gündür deniz içersinde inanılmaz bir yoğunlukta denizanası ile karşılaştık. Nedenini bilmiyoruz." Ayşe Savaşeri de "Özellikle Marine bölgesinde dikkat çekecek kadar sayıları arttmış. Denize bakan insanlar gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor" dedi.

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)