Kaplan, Arınç'a seslendi


BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, İçişleri Bakanı hakkındaki verdikleri gensorunun görüşmelerinin geciktirildiğini belirterek, TBMM Genel Kurul Salonu'nda oturan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Sayın Arınç televizyona söyleyin, gensoru bitene kadar açık olsun" diye seslendi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grubu'nun önerisi üzerindeki görüşmelerde zaman zaman tansiyon yükseldi ve sert tartışmalar yaşandı.

Sakık: Biz buradayız, gelin dövün

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, planlı bir şekilde konuşmaların uzatıldığını, İçişleri Bakanı hakkında verdikleri gensorunun görüşülmesinin Meclis TV yayınlarının sona erdiği saat 19.00'dan sonra verilmek istendiğini belirterek, tepki gösterdi.

"Sizin bir milletvekili arkadaşınız ekran ekran dolaşıyor, elinde çakma bir kitap dolaşıyor" diyen Sakık, "Kürtler ve Ergenekon, Ergenekon Kürtler'in katili. Ben katillerimle nasıl bir arada olabilirim. Bu kitabın reklamını yapmak adına dönüp duruyor ki, evire çevirip döveceğiz. Buradayız, gelin dövün, hodri meydan diyoruz" dedi.

Mumcu: İçtüzüğe göre tarafsız yönetiyorum

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yerinden kalkarak sataşma nedeniyle söz istedi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'nun "Tutanaklara bakacağım, bir bakayım, inceleyim" sözleri ise tartışma yarattı.

AKP sıralarından gelen eleştirilere Mumcu, "İçtüzüğe göre tarafsız yönetiyorum. Sayın Elitaş, siz de İçtüzüğü çok iyi biliyorsunuz, lütfen tutanakları istedim. Sayın Elitaş lütfen yerinize oturun Genel Kurul'un çalışmasına engel oluyorsunuz" dedi.

CHP sıralarından da Elitaş'a, "Bir hanımefendi var, beyefendi olun" tepki sesleri yükseldi.

Grup Başkanvekilleri salonda biraraya geldi

Salonda yaşanan gerginliğin bitmemesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kürsüde MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut konuşurken bir süre ayakta sohbet etti. Daha sonra BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da konuşmaya katıldı.

AKP usul tartışması istedi

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Mumcu'ya, "İsteyen herkese söz verdiniz. Grup Başkanvekilimiz bir konuşmacının ağır hakaretleri çerçevesinde sataşmadan söz istemesine rağmen söz vermediniz. Uygulamanız adaletli değil. Usul tartışması açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Elitaş da, "Biz sizin yönetim tarzını eleştiriyoruz. Usul tartışmasını açmak zorundasınız" dedi.

Hamzaçebi: TBMM'nin sükûnete ihtiyacı var

Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "TBMM'nin sükûnete ihtiyacı var. Ama benim gördüğüm bu sükûnet ortamından uzaklaştığımızdır. Bir yanlışın arkasında bir kaba kuvvetin arkasında bu kadar büyük bir gruba büyük bir güce rağmen bu güçle durursanız bunu devam ettirirseniz bu doğru olmaz. Sayın Başkanvekili'nin tutumunda yanlışlık yok" dedi.

Hamzaçebi, gensoru görüşmelerinin bitene kadar TBMM TV'nin yayınlara devam etmesi konusunda Meclis'in karar alınmasını da önerdi.

"O ana kadar tutanaklar neredeydi"

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de "Sayın Başkan söz isteyen herkese söz verdi. Grup Başkanvekilimiz söz almak istedi. O zaman tutanaklardan bahsettiniz. O ana kadar tutanaklar neredeydi Allah aşkına. Duymadım diye bir şey olabilir mi, siz duymadığınız için o hakaretler ortada mı kalacak, böyle bir yaklaşım olabilir mi?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Gensorunun görüşülmesinin zamanı konusunda bir kaygılarının olmadığını ifade eden Canikli, "Bizim gruba dönerek gensoru görüşmelerinin televizyon yayınlarının yapılmadığı saate denk getirilmesi gibi bir amacımız olduğunu nasıl söylersiniz. Bunu reddediyorum, iade ediyorum. Şu anda yaşanan tartışmaların sorumlusu biz değiliz" dedi.

Kaplan, Arınç'a seslendi

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da "Meclis'te sinirler yay vaziyette. Burada bir iteleme oldu. Onun özrü gösterme erdemi yerine getirilmediği için şu ana kadar Hacivat Karagöz siyaseti yapılıyor" dedi.

Bakanlar Kurulu sıralarında oturan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a seslenen Kaplan, şöyle dedi:
"Geçen dönem televizyonlar açıktı, niye millete kapattınız. Burada gensoruyu canlı yayında vatandaş izlemesin diye saat 7'den sonraya öteliyorsunuz. Sayın Arınç burada, Genel Kurul'daki bütün partiler eğer bu gensorunun halkın nezdinde açıkça tartışılmasından yanaysa buyurun oylayalım, bitimine kadar canlı yayınla gensoru devam etsin. Sayın Arınç televizyona söyleyin, gensoru bitene kadar açık olsun. Yüreğiniz varsa."

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, "Dün akşam toplantı yaptık, siz vardınız. Konuştuk, anlaştık. Sayın Kaplan kulaklığınız kulağınızda herhalde" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mumcu, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

"5 yıldır milletvekilliği yapıyorum, birçok kez dille grubumuz ağır şiddete maruz kalıyor"

CHP Grubu'nun önerisi üzerine konuşan AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, dille de şiddetin uygulandığına işaret ederek, "5 yıldır milletvekilliği yapıyorum, birçok kez dille grubumuz ağır şiddete maruz kalıyor. Ben şahsen onurlu bir insan olarak bazı sözler duymaktansa bir yumruk yemeği tercih ederim" dedi.

CHP'nin grup önerisi yapılan oylamada kabul edilmedi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)