Karşıt görüşlü iki grup KTÜ'de birbirine girdi


Trabzon’da, öğretmenler günü nedeniyle açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi karşık görüşlü iki grup arasında tartışma kavgaya dönüştü. Yaşanan arbede, jandarmanın müdahalesi ile sona erdi.

KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi’nde bugün saat 12.15’de Fatih Eğitim Fakültesi Öğrenci Derneği üyesi sağ görüşlü yaklaşık 100 öğrenci, dekanlık önüne gelerek öğretmenler günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Atatürk’ün Milli Eğitim’e verdiği önemi dile getirerek konuşmasına başlayan bir öğrenci, hükümete eleştiriler yöneltti ve şunları söyledi:

"Ne yazık ki içimizde bulunduğumuz dönemde Milli Eğitim baş öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeften saptı. Ekonomiden ayrılan pay artamasına rağmen Milli Eğitim’de bir adım dahi atılamadı. Cumhuriyetin ilk yıllarında idealist insan tipini yansıtan öğretmenlik mesleği günümüzde tamamen içi boşaltımış, Cumhuriyetin temel amaçlarından uzaklaştırılmış ve hedefsiz bir meslek haline getirildi. Atanamayan öğretmenlere meslekleri yaptırılmadı, sanki alay eder gibi vekil, ücretli, sözleşmeli, kadrolu gibi isimler verilerek öğretmenliğin içi boşaltıldı, atanamayan öğretmenler ücretli köle haline getirildi."


'24 Kasım'ı kutlamıyoruz'

Daha sonra da, KTÜ Öğrenci Kollektifi üyesi sol görüşlü öğrenciler saat 12.30’da kampüse geldi. Öğrenciler, ’24 Kasım’ı kutlamıyoruz çünkü Türkiye’de 300 bin ataması yapılmayan öğretmen var’, ’24 Kasım’ı kutlamıyoruz çünkü 100 bini aşkın ücretli öğretmen var’, ’24 Kasım’ı kutlamıyoruz çünkü 24 tane öğretmen intihar etti’ ve ’Van’da 75 öğretmen depremde hayatını kaybetti, bu yüzden kutlamıyoruz’ sloganları attı.

’KPSS mezara, öğretmenler kadroya’, ’Ücretli köle olmayacağız’, ’Savaşa değil eğitime bütçe’ yazılı pankartlar ile ataması yapılmayan yüzbinlerce işsiz öğretmenin simgesi olan ve bir süre önce de hayatını kaybeden kanser hastası öğretmen adayı Şafak Bay’ın fotoğrafını da taşıyan grup adına bir öğrenci konuşma yaptı ve şu görüşlere yer verdi: "Geleceğimizi güvencesizleştiren ve bizleri adeta köle olarak gören AKP zihniyetinin güle oynaya kutladığı 24 Kasım’ı bizler geleceğin öğretmenleri olarak kutlamıyoruz. Ülkemizde ataması yapılmayan 300 bin öğretmen var. Bu öğretmenler mezun olduktan sonra hayallerini gerçekleştireceklerini ve verdikleri emeğin karşılığını alacaklarını düşünürken, KPSS gibi bir ucube ile karşı karşıya kalmaktadır. KPSS engeli bütün öğretmenlerin en büyük kabusu olmaya devam ediyor" dedi.


Tekme tokat birbirlerine girdiler

Konuşma sırasında iki öğrenci grubu arasında önce sözlü sataşma oldu. Öğrenci kollektifine mensup öğrenci grubunun açıklamasının ardından öğrenciler arasındaki tartışma tekme tokatlı kavgaya dönüştü. Çıkan arbedeye üniversitenin özel güvenlik ekipleri müdahale etti. Ancak yeterli olmayınca robocop kıyafetli jandarma ekipleri müdahale ederek grupları ayırmayı başardı. Öğrencilerin kavgasında çok sayıda öğrenci hafif yaralar aldı. Bazı yaralı öğrencilere ambulanslarda müdahale edildi, bazıları da hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri, sağ görüşlü öğrenci grubunu kampüsten çıkarttı. Öğrenci kollektifi mensubu öğrenciler, sağ görüşlü öğrencilerin kampüse okul dışından otobüslerle getirildiğini ileri sürdüler.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)