Kemal Kılıçdaroğlu sitem etmiş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Tunceli Milletvekili Aygün ne konuştu?

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim olaylarıyla ilgili Zaman gazetesine verdiği demeç, partisinde derin kırılma yarattı. CHP içinden bir grup milletvekili, parti yönetiminin Aygün’ün açıklamalarına sessiz kaldığı gerekçesiyle ortak bir tepki bildirisi yayımladı. Grupta çözülemeyen konu, partinin üst yönetim organı olan MYK’ye çıkarılmak zorunda kaldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tartışmanın vardığı noktadan rahatsız. Parti kulislerindeki bilgilere göre bu rahatsızlığını Aygün’e net bir dille aktarmış. Kılıçdaroğlu, Dersim’de yaşananların açıklığa kavuşturulması için arşivlerin açılması gerektiğini daha önce dile getirmişti. Rahatsızlığının temelinde ise Aygün’ün Dersim olaylarıyla ilgili görüşlerini açıklaması değil, seçilmesinden bu yana sadece o konuya odaklanmış bir siyaset izlemesi yatıyor. CHP kulislerindeki bilgiye göre görüşmede Aygün’e, “Türkiye’nin tek meselesi Dersim mi? Yıllardır tutuklu olan milletvekilleri, öğrenciler var. Van depreminde yaşananlar var. Türkiye’nin böylesine bir gündemi varken, tek konuya saplanmanın gereği var mı?” sitemini iletmiş. Aygün’ün demecinde Dersim’de yaşananlar için “soykırım” ifadesini kullanmış olmasından da CHP lideri son derece rahatsız olmuş.

Aygün ise görüşmede CHP liderine, “röportajı ekim ayında vermesine rağmen gazete tarafından 10 Kasım’da yayımlandığı” şeklinde bir gerekçe sunarken, “yaşanan süreçte CHP’nin yıpratılmasından rahatsızlık duyduğunu” ifade etmiş.

Arınç’a ‘getir destekleyelim’ resti

Dün Kılıçdaroğlu’na partideki “Dersim çatlağını” anımsattığımda, Aygün ile görüşmesinin içeriğine girmekten kaçınarak, “Bu konu siyasetçilerin değil tarihçilerin işi. Arşivlerin açılması lazım diye açıkça söyledik. Bunu yapacak kim? Hükümet. Ama AKP hem suçlu hem güçlü. Arşivleri açtırmak Başbakan’ın iki dudağının arasında. Bunu yapacağı yerde CHP ile uğraşmayı tercih ediyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Dersim için araştırma komisyonu kurulması” önerisini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuzda, Kılıçdaroğlu, öneri Başbakan yerine hükümetin ikinci isminden geldiği için olsa gerek yorum yapmaktan kaçındı. Ancak yanındaki kurmayları “Getirsin hemen destek verelim!” görüşünü seslendirdiğinde de itiraz etmedi. Bu tavır, Dersim konusunda TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasına destek vereceği anlamını taşıyor.

Erdoğan gündem saptırıyor

Kılıçdaroğlu’na göre Başbakan ve AKP sözcülerinin Dersim konusunda CHP içinde yaşanan tartışmayı kaşımalarının ardında “gündem saptırma” çabası yatıyor:

“Türkiye’nin acil çözüm bekleyen sorunlarından saptırmak için arkadaşımızın demeci ile uğraşıyorlar. Yoksa konuşmamız gereken asıl konular Suriye, Van depremi, bütçe, vatandaşın sırtındaki zam yükü olmalı” dedikten sonra tartışmanın CHP’deki taraflarına da mesaj veriyor:

“Bizim arkadaşlarımız da maalesef tuzağa düşmekteler...”

‘Sen de Duverger oku’

Başbakan Erdoğan, önceki günkü konuşmasında CHP’ye kendi tarihiyle yüzleşme ve tarih kitabı okumaları tavsiyesinde bulunmuştu. CHP liderinin yanıtı şöyle:

“CHP, tarihiyle yüzleşmekten korkmaz. CHP tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihidir, Recep Bey’i Başbakanlık’a taşıyan bir tarihtir. Celal Bayar, Adnan Menderes hep o CHP çınarının dallarıdır. CHP yasaklara karşı siyaset yolunu açan bir demokrasi anlayışına sahipken, onun demokrasi anlayışı halkın oylarıyla seçilen milletvekillerini hapiste tutmaktan ibaret. Biz Rıza Nur’undan, Kâzım Karabekir’ine, Kılıç Ali’sine kadar Cumhuriyet tarihiyle ilgili her yazılanı okuduk. Asıl kendisi tarih bilmiyor. Tek parti dönemine ilişkin bilgileri kulaktan dolma sözlerden ibaret. ‘CHP karne getirdi’ diyor. İkinci Dünya Savaşı için. O zor yıllarda getirmeyen ülke var mıymış bir baksın bakalım. Açsın Maurice Duverger’nin kitaplarını okusun ‘tek parti’nin ne olduğunu öğrenmek istiyorsa. Okusun da tek partinin nasıl çok farklı düşüncede insanları aynı gövdenin dalları gibi bir arada tutabildiğini öğrensin...”

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)